*Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Εβδομάδα προετοιμασιών για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα είναι αυτή που ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σήμα για δουλειά ακόμα και μέσα στον Ιούλιο και παρά την αυτονόητη κόπωση όλων των κυβερνητικών στελεχών μετά από μια προεκλογική περίοδο που κράτησε για αρκετούς μήνες.

Αυτό το μήνυμα, μάλιστα, θα έχει και πρακτικό περιεχόμενο, καθώς ο πρωθυπουργός ξεκινά κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία και ειδικά στα υπουργεία πρώτης προτεραιότητας, όπως ο ίδιος τα έχει ορίσει. Την αρχή έκανε την προηγούμενη εβδομάδα προεδρεύοντας σε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο, Τρίτη, στην οδό Αριστοτέλους, στο υπουργείο Υγείας, όπου θα τον περιμένουν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη που ταλαιπωρήθηκε από τον covid τις προηγούμενες μέρες και οι δύο υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει κατ’ αυτό τον τρόπο ότι, παρά την ξεκάθαρη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να τρέξει από την πρώτη μέρα και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς η κυβέρνηση για ένα ικανό διάστημα θα πρέπει να είναι και…αντιπολίτευση του εαυτού της. Ο ίδιος αναμένεται εντός της εβδομάδας να βρεθεί και σε ένα ακόμα υπουργείο πρώτης προτεραιότητας, είτε στο Παιδείας είτε στο Πολιτικής Προστασίας. Ευρύτερα και μέχρι η κυβέρνηση να βάλει…άνω τελεία για καλοκαιρινές διακοπές τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάει σε αρκετά υπουργεία, ιδανικά σε δύο ανά εβδομάδα, προκειμένου να ενημερώνεται για τον υπουργικό προγραμματισμό δράσεων με βάση και τους μπλε φακέλους, αλλά και να δίνει οδηγίες για τις άμεσες προτεραιότητες.

Νέα εποχή

Ευρύτερα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει το πολιτικό του στίγμα ενώπιον της πρώτης τετραετίας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το Σάββατο.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι το πολιτικό σκηνικό είναι πλέον ριζικά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξ ου η «ομπρέλα» της τοποθέτησης του θα είναι ότι η χώρα και το πολιτικό σύστημα μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Μια εποχή χαμηλότερης έντασης και μικρότερης τοξικότητας, κατά την οποία οι πολίτες επιζητούν σταθερότητα και απτές λύσεις στα προβλήματά τους, συνεπώς κυρίαρχη πολιτική δύναμη θα είναι αυτή που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να ανταποκριθείς σε αυτό το αιτούμενο. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει το σχέδιο και το πρόγραμμα για κάτι τέτοιο, εξ ου και ψηφίστηκε για δεύτερη φορά από τους πολίτες.

Ενδεικτική αυτής της προσέγγισης είναι και η δεδομένη βούληση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τις επόμενες μέρες την υποχρέωση των κομμάτων να κοστολογούν τα οικονομικά τους προγράμματα από ανεξάρτητους φορείς κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν το τελικό ύψος του «λογαριασμού».

Το πρώτο briefing Μαρινάκη

Σήμερα θα κάνει, παράλληλα, εκ νέου πρεμιέρα και το κυβερνητικό briefing με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε τις εμφανίσεις του σε ΜΜΕ, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων και σχεδιασμών.