Προειδοποιήσεις για φάρμακο το οποίο προορίζεται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και έχει σχετιστεί με περιστατικά φυματίωσης, δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ δίνοντας, ταυτόχρονα, οδηγίες για τη χορήγησή του.

Ο λόγος γίνεται για το φάρμακο pralsetinib, με τον Οργανισμό να αναφέρει πως «σε μία διερεύνηση των παγκόσμιων δεδομένων ασφάλειας, εντοπίστηκαν 9 συνολικά περιστατικά φυματίωσης σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με pralsetinib, εκ των οποίων η πλειονότητα (7/9) εμφανίστηκε σε περιοχές όπου η φυματίωση είναι ενδημική. Τα συμβάντα συνέβησαν σε ασθενείς με και χωρίς προηγούμενο γνωστό ιστορικό φυματίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρθηκε εξωπνευμονική φυματίωση, όπως φυματίωση λεμφαδένων, περιτοναϊκή φυματίωση ή φυματίωση του νεφρού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΦ, σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη Roche, η οποία διακινεί το φάρμακο, αναφέρει πως, πριν αρχίσει η θεραπεία με το pralsetinib, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για ενεργή ή λανθάνουσα (ανενεργή) φυματίωση. Αν βρεθούν θετικοί, πρέπει να αρχίσουν αμέσως την καθιερωμένη αντιμυκοβακτηριακή θεραπεία και ύστερα να πάρουν το pralsetinib.

Ειδήσεις σήμερα:

ΙΣΑ: Καταγγελία για προσπάθεια εξαπάτησης γιατρών – Τους υπόσχονται επιστροφή χρημάτων από ΕΟΠΥΥ

ΕΟΦ: Απαγόρευσε τη διακίνηση και διάθεση συμπληρώματος διατροφής

Συναγερμός στη Λάρισα: Κοριτσάκι δύο ετών κατάπιε χλωρίνη