Την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας ζητά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.), σε σχέση με την πώληση strep tests από τα φαρμακεία.

«Με αγανάκτηση και οργή διαπιστώνουμε, ότι σε πολλά φαρμακεία πωλούνται τεστ ταχείας δοκιμασίας διαγνωστικού ελέγχου για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α (S.pyogenes). Tα τεστ διενεργούνται από γονείς, αδέλφια, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος. Είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο», αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει δε ότι «ένα πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης και σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής στα χέρια του έμπειρου μικροβιολόγου και του εξειδικευμένου προσωπικού των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, γίνεται επικίνδυνο στα χέρια μη εξειδικευμένων ανθρώπων”.

Ο Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ. καλεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο «να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να παρέμβει, για να διακοπεί η πώληση των τεστ από τα φαρμακεία των μελών του. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία.
Είμαστε εδώ για την προάσπιση της επιστήμης μας και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των παιδιών μας. Είναι εξοργιστικό να διακυβεύεται η υγεία των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες των φαρμακείων. Είναι πλέον μηδενική η ανοχή μας στις πρακτικές αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος!».

Ο Σύνδεσμος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αδιανόητο τη στιγμή που μιλάμε για θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στις διαγνωστικές εξετάσεις από το Υπουργείο Υγείας, να ευτελίζεται και να καταστρατηγείται η κάθε μορφή ποιοτικού ελέγχου στη διενέργεια μιας τόσο βασικής, κατά κύριο λόγο παιδιατρικής διαγνωστικής εξέτασης».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Guardian: Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με χρήση βλαστοκυττάρων

Ξεκινούν οι μετακινήσεις υγειονομικών – Πώς ενισχύονται τα νησιά