Τα προβλήματα στελέχωσης του ΕΣΥ και το ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό των γιατρών ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου της Ολομέλειας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 3 Ιουνίου, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό, εάν δεν υπάρξουν άμεσα και δραστικά μέτρα η Ολομέλεια έκρινε πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση καταρχάς των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων. Οι γιατροί τόνισαν, επίσης, ότι απαιτείται επίσης η μονιμοποίηση των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Πέραν των αναγκαίων προσλήψεων, απαιτείται ταυτόχρονα η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, επιστημονικής αναγνώρισης και εργασιακής ικανοποίησης. Προϋποθέσεις για την εδραίωση αυτού του κλίματος είναι η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου μη-οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα.

Στόχευση του ΠΙΣ είναι να πιέσει κάθε επόμενη κυβέρνηση για κάλυψη των τεράστιων κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό δυναμικό και ταυτόχρονη θέσπιση μισθολογικών και επιστημονικών κινήτρων, όπως επίσης κινήτρων για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σχετικά με το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των γιατρών όλων των κατηγοριών συζητήθηκε ένα πλέγμα 16 προτάσεων που εισηγήθηκε ο Τομέας Ασφάλισης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, ώστε από κοινού με τους άλλους Πανελλήνιους Επιστημονικούς Συλλόγους (Οδοντιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό) να επιδιωχθεί η αποκατάσταση των συντάξεων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε πενιχρά επίπεδα.

Στο ζήτημα συνέβαλαν με εισηγήσεις τους στελέχη του Επαγγελματικού Ταμείου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι ανέδειξαν την ανάγκη διεκδίκησης από την πολιτεία πόρων που αφαιρέθηκαν από το αποθεματικό το ΤΣΑΥ χωρίς ποτέ να αναπληρωθούν. Η επόμενη Σύνοδος του ΠΙΣ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Μόλις 4 στους 10 δηλώνουν ευχαριστημένοι από το σύστημα υγείας – Στην Αττική οι πιο δυσαρεστημένοι

Γιατροί – Νησιά: Επί ποδός για τις καλοκαιρινές μετακινήσεις – Αναμένεται το πράσινο φως από το ΣτΕ

ΠΙΣ: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί από τα ιατρεία των νησιών – Τι ισχύει με το επίδομα «άγονων» περιοχών