Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συζητάει από το 2018 με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας κατά 70% πιο θανατηφόρα από αυτή του 2019, εξηγεί ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», προσθέτει ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις με μήνυμα ότι «την τελευταία στιγμή δεν προλαβαίνουμε» και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός πριν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία. «Τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα ή μετά από πολλά χρόνια είναι ο χρόνος που μπορεί να συμβεί καθώς δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία», συμπληρώνει ο καθηγητής.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθηση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό», τονίζει ο κ Μαγιορκίνης πριν αναφερθεί στις εξελίξεις στη χώρα μας σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επαναλαμβάνει ότι στην Ελλάδα μετράμε θανάτους με και όχι από Covid-19, αλλά συμπληρώνει ότι οι 200 νεκροί σε ένα μήνα είναι «μεγάλο νούμερο το οποίο δείχνει ότι ο ιός έχει σημαντική διασπορά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 500 άτομα με και όχι εξαιτίας της Covid-19 στα νοσοκομεία και υπάρχουν 50 διασωληνωμένοι . Ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, θα είναι συνέχεια ανάμεσά μας και θα δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία είναι ναι μεν διαχειρίσιμη αλλά όχι αμελητέα», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ιός αφορά σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη αφορά κυρίως τους ευάλωτους, σε ηλικία άνω των 65 και ανθρώπους οι οποίοι υποβάλλονται σε βαριές θεραπείες. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν και επαναληπτικούς εμβολιασμούς και σίγουρα θα πρέπει με την εμφάνιση συμπτωμάτων να κάνουνε τεστ και να αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία γιατί υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή. «Έχουμε καταφέρει με την επιστήμη να επιμηκύνουμε τη ζωή και οι πιο ευάλωτοι σε τέτοιες ιώσεις θα πρέπει να προσέχουν και να τους προσέχουμε», καταλήγει ο καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα: Μόλις 4 στους 10 δηλώνουν ευχαριστημένοι από το σύστημα υγείας – Στην Αττική οι πιο δυσαρεστημένοι

Παιδικός Καρκίνος – Ελλάδα: Ο ένοχος παράγοντας που πυροδοτεί τον κίνδυνο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ένας στους πέντε μαθητές Λυκείου ατμίζει – «Πρωταθλήτριες» τα κορίτσια