Sponsored content


Η ανάδειξη της αξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ανάγκη για προσφορά καινοτόμων φαρμάκων στους πολίτες αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα σημαντικά διδάγματα της πανδημίας κορωνοϊού. Η ανάπτυξη των εμβολίων για τη λοίμωξη covid-19 με την τεχνολογία του mRNA, πάνω στην οποία εργάζονται εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αποτελεί το πιο πρόσφατο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα προώθησης της έρευνας και ανάπτυξης προς όφελος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στα ερευνητικά εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών περισσότερα από 8.000 νέα μόρια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως. Χάρη στις καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχει επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των ασθενών και φυσικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους. Συνεπώς, οι εξελίξεις στις θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα δεν είναι απλώς μονόδρομος, αλλά μία λεωφόρος ανοιχτή στην οποία πρέπει να συμβαδίζουν οι επιστήμονες, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι ασθενείς.

Στην Ελλάδα το αποτύπωμα της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι ορατό τα τελευταία πανδημικά χρόνια, όπου χάρη στην πρόσβαση στα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα κερδήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και αποτράπηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλείες και σοβαρές νοσήσεις, με όσα αυτές συνεπάγονται. Αλλά και σύμφωνα με σχετική μελέτη, η φαρμακευτική καινοτομία αύξησε κατά μέσο όρο το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 10,4 μήνες (0,87 έτη) συνεισφέροντας το 44% της συνολικής αύξησης της μακροζωίας που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, πλέον η υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η διαρκής αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) δημιουργούν αφενός  ασφυκτικό πλαίσιο για τον φαρμακευτικό κλάδο, αφετέρου στρεβλώσεις στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Είναι ενδεικτικό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, πιέζονται αφόρητα και αναγκάζονται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με νέα προϊόντα ή και μειώσεις επενδύσεων για την εγχώρια αγορά.

Η φαρμακευτική εταιρεία Janssen, από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας, αφοσιωμένη στις καινοτόμες θεραπείες, καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης και των αγκυλώσεων στο πεδίο των νέων θεραπειών. Σημειωτέον ότι αναπτύσσει φάρμακα σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες  που παρουσιάζουν ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες όπως Ογκολογία, Ανοσολογία, Νευροεπιστήμη, και Λοιμώδη νοσήματα. Επίσης, η Janssen Ελλάδος διαθέτει ένα ισχυρό αποτύπωμα στις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, στοχεύοντας να το καταστήσει ακόμη ισχυρότερο. Εκτός από το οικονομικό τους αποτύπωμα, οι κλινικές μελέτες καθιστούν άμεσα την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

«Προτεραιότητά μας είναι η προσφορά καινοτόμων θεραπειών στους ασθενείς, στους επαγγελματίες υγείας και στην κοινωνία ευρύτερα. Με την ομάδα μας, συνεχίζουμε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας προσφέροντας πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές για όλους, γιατί ένας υγιής πληθυσμός οδηγεί σε μια ευημερούσα κοινωνία» δήλωσε κατά την ανάληψη της θέσης του τον περασμένο Σεπτέμβριο ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Πολωνίας και Ρουμανίας, Christian Rodseth. Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Καινοτόμου Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στη Ρουμανία, ο  ChristianRodseth ηγήθηκε πρωτοβουλίας για τον μετασχηματισμό, την εξέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου φέρνοντας τη συμβολή της καινοτομίας στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ενισχύθηκε η χρηματοδότηση προς την καινοτομία με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός προβλέψιμου και βιώσιμου φαρμακευτικού συστήματος στη Ρουμανία.

ChristianRodseth, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Ελλάδος

«Η πραγματική εικόνα για την φαρμακευτική καινοτομία παραμένει ίδια διότι συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται από το κράτος, με επακόλουθο το κόστος να μετακυλίεται από το κράτος στη φαρμακοβιομηχανία. Επομένως από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, είτε προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από κάπου αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή από τοπικούς προϋπολογισμούς, είναι σημαντικό να έχουμε επενδύσεις στην καινοτομία, σε παρόμοια επίπεδα με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι η θέση του Christian Rodseth και για την ελληνική πραγματικότητα.

«Η άμεση πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες είναι προτεραιότητά μας. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αποτελεσματική και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση βιώσιμων και ανθρωποκεντρικών πολιτικών υγείας, σε συνδυασμό με το δομικό εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και την ολοένα αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών δεδομένων υγείας στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος υγείας», δήλωσε ο κ. Rodseth.