Οι πρώτες  «παρενέργειες» του γνωστού φαρμάκου σεμαγλουτίδης, που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις λόγω τεράστιας ζήτησης, καταγράφονται για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Παρότι το συγκεκριμένο ενέσιμο σκεύασμα στην Ελλάδα έχει ένδειξη μόνο για τον σακχαρώδη διαβήτη, χορηγείται αλόγιστα και για απώλεια βάρους.

Ως αποτέλεσμα,  προκύπτει δυσκολία πρόσβασης στο φάρμακο που δίνεται με το «σταγονόμετρο». Παράλληλα, οι ασθενείς καταγγέλλουν επικείμενη αυξημένη συμμετοχή για το σκεύασμα, καθώς οι ποσότητες που εισήχθησαν στη χώρα μας μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής ‘Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) θα έχουν υψηλότερη λιανική τιμή σε σχέση με τη γνωστή έως σήμερα τιμή.

«Η μηνιαία συμμετοχή των πασχόντων, η οποία σε ποσοστό ανέρχεται σε 10%, διαφοροποιείται λόγω της υψηλότερης τιμής εισαγωγής των ενέσιμων σκευασμάτων. Αναλυτικότερα, για το σκεύασμα των 0,5mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 35€, ενώ για το σκεύασμα του 1mg η μηνιαία συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 40€, αντί των 11€ που ίσχυε, πριν την προκληθείσα έλλειψη, για το σκεύασμα των 0,5 mg και των 28€ που ίσχυε αντίστοιχα για το σκεύασμα του 1mg», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η Ομοσπονδία καθιστά σαφές ότι η αυξημένη συμμετοχή θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, έως ότου η φαρμακευτική εταιρεία, που διαθέτει το φάρμακο στη χώρα μας, καταφέρει να συνεχίσει την εισαγωγή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΦΕΤ προχώρησε στην έκτακτη εισαγωγή του σκευάσματος –  από τη Γερμανία – εξαιτίας των στρεβλώσεων που παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά, μετά την ανεξέλεγκτη διάθεσή του όχι μόνο σε διαβητικούς ασθενείς.

Πρόκειται για μια πάγια τακτική τα φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ να έχουν υψηλότερη τιμή. Το γεγονός, πάντως, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ασθενείς και φαρμακοποιούς. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να προσδιορίσουν επακριβώς τη νέα τιμή και κατά συνέπεια τη συμμετοχή των ασθενών, καθώς ακόμη δεν έχουν λάβει τις ποσότητες που ήρθαν μέσω ΙΦΕΤ. Πηγές από το υπουργείο Υγείας, πάντως, επισημαίνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής θα διαμορφωθεί περί τα 4 – 5 ευρώ. Για παράδειγμα, για το σκεύασμα των 0,5 mg η μηνιαία συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει τα 16 ευρώ σε σχέση με τα 11 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα.

Τα δεδομένα, βέβαια, μπορεί να αλλάξουν, καθώς κατά πληροφορίες η φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το σκεύασμα έχει τροφοδοτήσει τις φαρμακαποθήκες. Κάτι που θα φανεί στα φαρμακεία τις επόμενες ημέρες και σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει η τιμή του φαρμάκου και συνεπώς η συμμετοχή των ασθενών.

Μόνο 1350 ασθενείς θα καλυφθούν την επόμενη εβδομάδα

Εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), κ. Γιάννη Σωτηρίου. Η Ομοσπονδία ενημερώθηκε ότι το ΙΦΕΤ έχει προμηθευτεί περίπου 9.000 – 10.000 συσκευασίες του φαρμακευτικού σκευάσματος GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη των 0,5mg και 1mg. Επίσης, από την πλευρά του ΙΦΕΤ επιβεβαιώθηκε ότι μόλις έλαβε κωδικούς διακίνησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για περίπου 3000 συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας των 0,5mg, περίπου 2400 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας των 0,5mg και περίπου 1350 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του 1mg.

«Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι… τι γίνεται με τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία παραμένουν στην αποθήκη του ΙΦΕΤ; Πότε σκοπεύει ο ΕΟΦ να δώσει τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης;», διερωτάται η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, και προσθέτει ότι τα εξαντλημένα σκευάσματα της δοσολογίας 1mg που αναμένεται να διανεμηθούν την επόμενη εβδομάδα, θα καλύψουν μόνο 1350 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή.

«Κύριε Φιλίππου, Πρόεδρε του ΕΟΦ, τι σας εμποδίζει και δε δίνετε και τους υπόλοιπους κωδικούς διακίνησης;», σημειώνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη: «Κύριε Υπουργέ, όπως δώσατε λύση στο θέμα των αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αυξάνοντας τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, ελπίζουμε να κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες που απαιτούνται και να δοθούν οι κωδικοί διακίνησης και στις υπόλοιπες 4000 συσκευασίες τριμηνιαίας θεραπείας του προαναφερθέντος ενέσιμου σκευάσματος του 1mg».

Διαβάστε επίσης

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Εξακολουθούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Ελλείψεις φαρμάκων – Κυριακίδου: Έρχεται μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ελλείψεις φαρμάκων: Αργή η πορεία ομαλοποίησης της αγοράς