Ρεκόρ δεκαετίας καταγράφηκε το 2022 στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Η χώρα μας ανέβασε και πάλι σημαντικά τον δείκτη δωρεάς οργάνων, φτάνοντας τους 6,6 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, προσεγγίζοντας τα έτη 2011 και 2012 όπου είχαμε αντιστοίχως 7,2 και 7 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Παρατηρεί με…νοσταλγία, όμως, τα στοιχεία από τα έτη 2005 και 2008, όταν και καταγράφηκαν τα υψηλότερα επίπεδα του εθνικού μας δείκτη δωρεάς οργάνων, με 8,1 και 8,9 δότες οργάνων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει μεγάλη. Η Ισπανία έχει ετησίως 40 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, η Πορτογαλία και η Κροατία περίπου 30 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Ωστόσο, και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε μια δυναμική πορεία αύξησης των μεταμοσχεύσεων, έχοντας αφήσει πίσω της τα μεγάλα εμπόδια που την κρατούσαν καθηλωμένη σε αυτήν την πορεία.

Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, η ανέγερση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, ο θεσμός του συντονιστή μεταμοσχεύσεων που ξεκίνησε να υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, έχουν αναστρέψει το κλίμα.

Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν επτά συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε ισάριθμα νοσοκομεία οι οποίοι στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος έχουν ήδη δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής. Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία αυτά έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δωρεά οργάνων από τους συγγενείς των ατόμων που επιβεβαιώνεται ο εγκεφαλικός θάνατος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2022 αναφέρθηκαν στον Οργανισμό 178 εγκεφαλικοί θάνατοι και δωρήθηκαν όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες. Πραγματοποιήθηκαν δε 163 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες, και άλλες 104 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη.
Το 2021 είχαν αναφερθεί 90 εγκεφαλικοί θάνατοι, αξιοποιήθηκαν 52 δότες οργάνων και έγιναν 121 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Η αύξηση από το 2021 στο 2022 είναι ορατή, σε όλα τα σχετικά πεδία.

Εφέτος, από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί στον ΕΟΜ 52 εγκεφαλικοί θάνατοι, αφαιρέθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 29 αποβιώσαντες δότες και έγιναν 62 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως έτος αναφοράς αποτελεί στη χώρα μας το 2008 οποτε και δωρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός οργάνων, 98. Πρόκειται για το έτος, που είχε χαρακτηριστεί από τον βίαιο θάνατο του 22χρονου Αυστραλού τουρίστα Ντουζόν Σαμιτ στη Μύκονο και τη μεγαλειώδη απόφαση των γονιών του να δωρίσουν τα όργανά του στη χώρα μας.

Organmeetings:Τα διαδικτυακά σεμινάρια για τη δωρεά οργάνων

Στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, υλοποιείται το καινοτόμο πρόγραμμα Organmeetings με την επιστημονική καθοδήγηση του ΕΟΜ και του Ωνάσσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Στόχος του, να προσφέρει ολοκληρωμένη πληροφόρηση καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τον περασμένο Μάρτιο το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του ενημερωτικού προγράμματος από το Ίδρυμα Ωνάση και έγιναν μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας ζωής. Εργαζόμενοι από Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Στελέχη Εταιρειών, Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό, Μέλη Συλλόγων και Συνδέσμων με κοινωνικό έργο, Εκπρόσωποι από Συλλόγους Ασθενών, Εθελοντές Αιμοδότες παρακολούθησαν
το 1o διαδικτυακό σεμινάριο των Organmeetings για ομάδες ενήλικων πολιτών. Ένα ετερόκλητο κοινό, αλλά με κοινό σημείο αναφοράς την αναζήτηση της γνώσης για ένα σπουδαίο ζήτημα δημόσιας Υγείας όπως είναι η δωρεά οργάνων. Το επόμενο διαδικτυακό ραντεβού έχει κλειστεί για Τετάρτη 24 Μαΐου, ώρα 15.00.

To πρόγραμμα έχει διττή μορφή. Αρχικά, δημιουργήθηκε ένας ενημερωτικός οδηγός για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, τον οποίο μπορούν όλοι να ξεφυλλίσουν και να «κατεβάσουν» επισκεπτόμενοι το www.onassis.org(https://www.onassis.org/el/health/organmeetings).

Ταυτόχρονα, εγκαινιάζεται μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από τα διαδικτυακά σεμινάρια . Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τη φόρμα μπορούν να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που έχουν τη δυνατότητα, βάσει της ιδιότητας/θέσης τους, να οργανώνουν δράσεις,

Συμμετέχοντες που θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη εμπλοκή με το πρόγραμμα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα δίνει πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από τη δωρεά οργάνων και στο πελατολόγιο/κοινό τους, μπορούν να αποτελέσουν «Χρυσό Κρίκο» στην αλυσίδα ζωής των Organmeetings. Για περισσότερες πληροφορίες, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στο mediaoffice-health@onassis.org.