Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Οικονομίας, κκ. Θάνου Πλεύρη και Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την κατανομή των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό για το φάρμακο, και η οποία αναρτήθηκε χθες βράδυ στη Διαύγεια, έκλεισε μια μείζονα εκκρεμότητα των αρμοδίων υπουργών έναντι των φαρμακευτικών εταιριών.

Η ΚΥΑ, το περιεχόμενο της οποίας μονοπωλούσε τις συναντήσεις των εκπροσώπων του φαρμακευτικού χώρου με τον υπουργό Υγείας τις τελευταίες εβδομάδες, ορίζει πώς θα κατανεμηθούν τα 50 εκατ. ευρώ με τα οποία ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του φαρμάκου για το 2022 και τα 150 εκατ. ευρώ για το 2023, και ειδικότερα την κατανομή τους στους επιμέρους προϋπολογισμούς του φαρμάκου, δηλαδή σε εκείνους του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία και για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει πως τα 50 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν ως εξής:

– Ποσό 10 εκατ. ευρώ για τη δαπάνη των φαρμακείων κοινότητας ΕΟΠΥΥ
– Ποσό 10 εκατ. για τη φαρμακευτική δαπάνη των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
– Ποσό 30 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Αναφορικά με τα 150 εκατ.ευρώ για το 2023 η κατανομή θα γίνει ως εξής:

– Ποσό 65 εκατ. ευρώ για τη δαπάνη των φαρμακείων κοινότητας ΕΟΠΥΥ
– Ποσό 55 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη ΦΥΚ των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
– Ποσό 30 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ ισούται με το ποσό κατά το οποίο πρέπει να μειωθεί το clawback (υπέρβαση του κλειστού φαρμακευτικού προϋπολογισμού) που καλούνται να καταβάλουν οι εταιρίες για το 2022 και το 2023 – η μείωση αυτή περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών, είναι σταθερός στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, το υπόλοιπο ποσό το καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών της υπέρβασης (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate). Μάλιστα για το 2023, οι συνολικές αυτές επιβαρύνσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η κατανομή αυτών των 200 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρίες ουσιαστικά σηματοδοτεί την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα (για το 2022 και το 2023). Ωστόσο, η συζήτηση διεξαγόταν έντονη όλο το προηγούμενο διάστημα με όλους τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών να διεκδικούν καθένας από την πλευρά του υψηλότερο ποσό ενίσχυσης σε σχέση με τους άλλους και να παραθέτουν τις ανάγκες των ασθενών που καλύπτουν.