Παράταση, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 έλαβε, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η πλήρης αποζημίωση για το εμβόλιο ενάντια στον επικίνδυνο ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Το εμβόλιο θα μπορεί να χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια και σε αγόρια ηλικίας από 15 έως 18 ετών.

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023», παρατείνοντας την κάλυψη του κόστους του εμβολίου έως το τέλος του 2024. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η νέα υπουργική απόφαση, ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.

Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15 – 18 ετών μέχρι 31.12.2024.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά του HPV παραμένει χαμηλός, αφού η μέση εμβολιαστική κάλυψη στα κορίτσια εκτιμάται ότι αγγίζει το 55,4% στις ηλικίες 11-18 ετών και το 43,8% στις ηλικίες 11-14 ετών. Στα αγόρια τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμη χαμηλότερα.

Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι η παράταση της πλήρους κάλυψης του εμβολίου, σε συνδυασμό με την ενημέρωση, θα φέρουν αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμών. Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι το 90% των κοριτσιών να είναι πλήρως εμβολιασμένο μέχρι τα 15 χρόνια της ηλικίας του.

Μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν εμφανίζουν συμπτώματα, με τον ιό να εξαφανίζεται φυσικά μέσα σε διάστημα 12-24 μηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον μία στις δέκα λοιμώξεις HPV μπορεί να παραμείνει και να εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη, προκαλώντας δυνητικά προκαρκινικές καταστάσεις, που, αν δεν γίνουν έγκαιρα αντιληπτές, είναι πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Δείτε τη σχετική απόφαση εδώ.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΦ: Αποσύρει από την αγορά μη εγκεκριμένο αντισηπτικό χεριών

ΕΟΦ: Ανακαλεί rapid test για τον κορωνοϊό από τα φαρμακεία

Σουδάν: «Συναγερμός» για μολυσματικούς ιούς στα χέρια ενόπλων – Κίνδυνος για εξάπλωση χολέρας