Με το ηχηρό μήνυμα ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.

Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Ακαδημαϊκού και Επιστημονικού Κλάδου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Συλλόγων Ασθενών, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, προλογίζοντας την εκδήλωση, επισήμανε τον διττό σκοπό της εκδήλωσης, δηλαδή την ανάλυση των 14 δικαιωμάτων που θεσπίστηκαν το 2002 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών και την επικαιροποίησή τους.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Σπύρος Δοξιάδης» ενώ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά με κομβικό ρόλο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε πως όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Η Βασιλική Κούκου, προϊσταμένη του τμήματος Διασυνοριακής Περίθαλψης, εκπροσωπώντας την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μετέφερε τον χαιρετισμό της επισημαίνοντας τη δέσμευση του Οργανισμού για συνεργασία, κινητοποίηση και δράσεις με τους ασθενείς και για τους ασθενείς, προκειμένου να διασφαλιστούν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους σε ένα πλήρες, ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομες τοποθετήσεις από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη και τη βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο Β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Δημήτρης Κοντοπίδης παρουσίασε τη σειρά των 14 βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών, με ιστορίες εμπνευσμένες από βιώματα ασθενών για τα δικαιώματα τους, τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα ιστοσελίδα greekpatientsrights.gr με αναλυτική παρουσίαση του κάθε δικαιώματος καθώς και τη σχετική νομοθεσία, συνδράμοντας στην ουσιαστική πληροφόρηση και εγγραμματοσύνη των πολιτών και των ασθενών αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επικεντρώθηκε στη διασφάλιση και την προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών, ως παράγοντα ενίσχυσης της δημοκρατίας και βασικό δείκτη κοινωνικής ωριμότητας.

«Από το Δικαίωμα στην Υποχρέωση»

Την πρώτη συζήτηση με θέμα: «Από το Δικαίωμα στην Υποχρέωση» την οποία συντόνισε η κυρία Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, Αν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις τους οι:

Μαρία Γκάνα, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Κατερίνα Νομίδου, Μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη

Ειδικότερα, η κυρία Μαρία Γκάνα μίλησε για την νομική πλευρά των δικαιωμάτων των ασθενών στην υγεία τα οποία όπως τόνισε εδράζονται σε θεμελιώδη αρχή του δικαίου που διαπνέει όλο το Σύνταγμα. Η κυρία Κατερίνα Νομίδου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο στίγμα που υπάρχει στους ασθενείς με ψυχικές διαταραχές του ψυχωσικού φάσματος και στην καταπολέμηση των διακρίσεων έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν κι εκείνοι τα δικαιώματα τους, τα οποία ενώ διασφαλίζονται από την κείμενη νομοθεσία, στην πράξη συχνά καταπατώνται. Η κυρία Σταυρούλα Τσινόρεμα, μέσα από την παρουσίασή της έδωσε την ηθική διάσταση των δικαιωμάτων ενώ ο κ. Ανδρέας Ποττάκης απαρίθμησε τις 4 βασικές προκλήσεις στον Τομέα της Υγείας σύμφωνα και με την τελευταία ετήσια έκθεση του ΣτΠ, ήτοι την ενδυνάμωση των Γραφείων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, την ενίσχυση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση υπερκοστολογήσεων και παράνομων χρεώσεων ιδιωτών παρόχων, την εγγραμματοσύνη στην υγεία και το burnout των εργαζομένων στην υγεία.

«Από την Υποχρέωση στην Εφαρμογή»

Τη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα: «Από την Υποχρέωση στην Εφαρμογή», συντόνισε η κυρία Εύη Ορφανού, Γ’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και συμμετείχαν οι:

Δάφνη Καϊτελίδου, Πρόεδρος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία

Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας

Σπύρος Σαπουνάς, Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, αρμόδιος για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα

Η κυρία Δάφνη Καϊτελίδου αναφέρθηκε στο δικαίωμα των ασθενών για ποιοτική φροντίδα υγείας, σε μελέτες που είτε έχουν γίνει είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τις εμπειρίες των ληπτών των υπηρεσιών υγείας καθώς και στις προσπάθειες που γίνονται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας για όλα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να μπορεί το Υπουργείο να χαρτογραφεί σε πραγματικό χρόνο τις καταγγελίες και την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Ο κ. Σπύρος Σαπουνάς, μίλησε για τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει να γίνονται στον ΕΟΔΥ αναφορικά με το πλαίσιο για την διασφάλιση της ποιότητας στα νοσοκομεία αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος σε συγκεκριμένες συνθήκες καθώς και στο ζήτημα της λογοδοσίας.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μίλησε για τις αισιόδοξες εξελίξεις που έχουν υπάρξει στο χώρο της δημόσιας υγείας και έδωσε έμφαση στην υπεύθυνη πλέον στάση των Ενώσεων Ασθενών με ώριμα αιτήματα γεγονός που τους καθιστά άξιους συμμάχους στο πολιτικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών ολοκληρώθηκε με τον φωτισμό του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το έμβλημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού, που υπογραμμίζει την κοινή βούληση Πολιτείας και ασθενών για ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Υγεία.