Στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2023 προχωρά το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παρέχει αποζημιούμενες διαγνωστικές εξετάσεις στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας νόσησης με COVID-19. Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο που περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», ο οργανισμός θα διαθέτει επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για τις εν λόγω εξετάσεις.

Να σημειώσουμε εδώ πως για τον πολίτη ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, καθώς έτσι κι αλλιώς ο ΕΟΠΥΥ εξασφάλιζε το ποσό αυτό μέσω των αυτομάτων επιστροφών λόγω υπέρβασης δαπάνης (clawback) που επιβάρυναν τους παρόχους, δηλαδή τα διαγνωστικά και τις κλινικές. Με την προσθήκη των 10 εκατ. ευρώ οι εταιρείες – πάροχοι απαλλάσσονται από ισόποση επιβάρυνση λόγω clawback.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο του άρθρου 4 της τροπολογίας, για το 2023 προβλέπεται: «για το α’ εξάμηνο του έτους 2023 και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), αυξάνεται κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, για την κατηγορία υπηρεσιών υγείας Ε «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ». Η ανωτέρω αύξηση δεν αποτελεί βάση υπολογισμού της δαπάνης για τα επόμενα οικονομικά έτη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να περιλαμβάνεται ή να προστίθεται στις συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός με κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια συμβατικός όρος περί καθορισμού αμοιβής για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση».

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι πλέον οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά για εξετάσεις οι οποίες αφορούν, κατά την εκτίμησή τους, στη διάγνωση προβλημάτων υγείας τα οποία συνδέονται με την νόσο covid.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr από το περιβάλλον του Υπουργείου Υγείας, με την εν λόγω διάταξη, γίνεται ένα ακόμη βήμα από τον Θάνο Πλεύρη για την αντιμετώπιση του claw back, μέσω της ενίσχυσης του προϋπολογισμού με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι σε προϋπολογισμό άνω των 480 εκατ. ευρώ για εξετάσεις ήτοι, και 80 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019, ενώ ικανοποιείται πάγιο αίτημα των κλινικό εργαστηριακών γιατρών να μπορεί να προβλέπεται επιπλέον αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση, πράγμα που συνιστά σεβασμό στην ιατρική πράξη και την αυτοτέλεια της έναντι της εξέτασης

Στην τροπολογία αναφέρεται ακόμη και η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μειωθεί επίσης το clawback για τους παρόχους και για 3 προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι:

«Για τα έτη 2020 και 2021, και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), αυξάνεται κατά 16 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα άνω έτη. Τα ανωτέρω ποσά επιμερίζονται για τα έτη 2020 και 2021 σε 15 εκατ. ευρώ για την κατηγορία υπηρεσιών υγείας Ε «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ» και σε 1,5 εκατ. ευρώ για την υποκατηγορία Μ2 «Π.Π. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟ». Η ανωτέρω αύξηση δεν αποτελεί βάση υπολογισμού της δαπάνης για τα επόμενα οικονομικά έτη.

Ειδικά για το έτος 2022 και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), αυξάνεται κατά 15 εκατ. ευρώ. Επιπλέον της αύξησης του προηγούμενου εδαφίου και ειδικά για το έτος 2022 το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), αυξάνεται κατά 15 εκατ. ευρώ για την κατηγορία υπηρεσιών υγείας Ε «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ». Οι ανωτέρω αυξήσεις δεν αποτελούν βάση υπολογισμού της δαπάνης για τα επόμενα οικονομικά έτη».

Διαβάστε ακόμη:

Προσυμπτωματικός έλεγχος με Κινητές Ομάδες Υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές