Εκτοξεύτηκαν και πάλι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Δημόσιων Νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών προς αυτά, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά την περσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 50%. Η ασυνέπεια του Eλληνικού Δημοσίου στο να εξοφλεί τα χρέη του προς αυτούς, αποτελεί ένα χρόνιο βραχνά για τους έλληνες επιχειρηματίες που συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ο οποίος φαίνεται να επιδεινώθηκε και λόγω της αύξησης των αναγκών που προκάλεσε η πανδημία covid. Να σημειωθεί δε ότι ο τομέας της Δημόσιας Υγείας εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κακοπληρωτή του Δημοσίου. Μάλιστα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υγεία το τέλος  της προηγούμενης χρονιά έφτασαν τα 1.054 εκατ. ευρώ από 775 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 909 εκατ. ευρώ ήτοι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2021. Την ίδια στιγμή, σε καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 145 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2022, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, στα 145 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2021 ήταν 169 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 606 εκατ. ευρώ στα 909 εκατ. ευρώ, όπως αναφέραμε.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφανίζονται αυξημένα για το σύνολο του 2022 κατά 409 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Να τονίσουμε βέβαια ότι η αύξηση αποδίδεται και στα κόστη που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ενώ θα πρέπει να πούμε πως αυτά τα χρέη πολύ πιθανό να αποκλιμακωθούν, καθώς θα υπολογιστούν τα clawback και rebate, ειδικά για το φάρμακο που ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί για την προηγούμενη χρονιά.

Η αντίδραση των προμηθευτών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σχολιάζει με δραματικό τρόπο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε επιστολή του προς της ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρουν:

«Στο μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατ. ευρώ από 739 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%!!), ενώ συγκρίνοντας τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα) παρατηρείται αύξηση 50%!! Είναι προφανές ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των Νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Πλέον των ανωτέρω, στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ’ ενός οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αφ’ ετέρου η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι εξοφλήσεις των νοσοκομειακών οφειλών γίνονται με τεράστια καθυστέρηση που, σε αρκετές περιπτώσεις, αγγίζει τους 12 μήνες! Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, με άμεσο κίνδυνο για την ομαλή τροφοδοσία των Νοσοκομείων, αλλά και περιορίζεται η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όσο και η ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές».