Αποκαλυπτικά για τις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας, ΕΟΠΥΥ κυρία Παναγιώτα Λίτσα.

Ειδικότερα μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Οργανισμού, ανέφερε ότι το 2022 ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να καταβάλει για τις αποζημιώσεις φαρμάκων 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Επειδή φυσικά δεν διαθέτει τόσο υψηλό προϋπολογισμό για φάρμακα, όπως κάθε χρόνο καλύπτει το μεγαλύτερο κενό του μέσα από την επιβολή clawback και rebate στις φαρμακευτικές εταιρείες, που για το 2022 προσδιορίστηκε τελικά στα 1,38 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η κυρία Λίτσα από το σύνολο της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, τα 1,5 δισ. ευρώ αφορούν στην αποζημίωση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για τα οποία ο πολίτης δεν πληρώνει απολύτως τίποτα. Τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων. Να επισημάνουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις αποζημιώσεις φαρμάκων δεν ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στη συγκεκριμένη δαπάνη δεν περιέχεται η κάλυψη για τα εμβόλια και η περίθαλψη για τους ανασφάλιστους που καλύπτονται από άλλα κονδύλια.

Οι συνολικές επιστροφές λοιπόν διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και όπως φαίνεται θα εξακολουθούν να διατηρηθούν με την μετατροπή του clawback σε εκπτώσεις μέσω της διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων.

Για το 2022 να αναφέρουμε επίσης ότι σημειώθηκε και ρεκόρ δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα ξεπερνώντας το 1,2 δισ. ευρώ. Λόγω αυτής της δραματικής εκτόξευσης της δαπάνης προκαλείται μια τεράστια επίσης υπέρβαση με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να επιστρέφουν κι εκεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για το 2022 οι συνολικές επιβαρύνσεις των εταιρειών προσέγγισαν τα 2 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα τις εταιρείες ενόψει μάλιστα της κυκλοφορίας, σε παγκόσμια επίπεδα στο άμεσο μέλλον, 80 νέων δραστικών για σημαντικές παθήσεις.

Όπως επεσήμανε και πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου: «Αυτό που φαίνεται να λείπει είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την υγεία και πολύ περισσότερο για το φάρμακο. Υπάρχουν μάλιστα δυο τομείς που είμαστε ουραγοί:
• Η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και πιο συγκεκριμένα του χώρου του φαρμάκου και
• Η Ορθολογική χρήση των διατιθέμενων πόρων με την εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης και ελέγχου της ζήτησης.
Μάλιστα θα περίμενε κανείς πως όσο πιο απρόθυμη είναι η κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση, τόσο μεγαλύτερη έμφαση θα έδινε στην ορθολογική χρήση των πόρων και στον έλεγχο της ζήτησης.
Όμως τίποτα από τα δυο δεν την απασχολεί αφού έχει υιοθετήσει ως κυβερνητική πολιτική στην υγεία το μοντέλο των κλειστών προϋπολογισμών ενώ μετράει τη θερμοκρασία της αγοράς με το αν θα αποσυρθεί κάποιο σημαντικό φάρμακο ή θα αποχωρήσει κάποια εταιρεία. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, όλα βαίνουν καλώς για κάποιους. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν αναχθεί κατά κοινή ομολογία, ως ο τρίτος πυλώνας χρηματοδότησης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης».

Διαβάστε επίσης: 

Ασφάλιση υγείας: Ποιοι αγοράζουν ευκολότερα συμβόλαιο – Και ποιοι διστάζουν