Σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο, αλλά ευτυχώς με την εντυπωσιακή ιατρική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, 4 στα 5 από αυτά τα παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση. Υπάρχουν μάλιστα νεοπλασίες με ποσοστά ίασης πάνω από 90% αν και δυστυχώς άλλες σημαντικά υπολείπονται.

Η 15η Φεβρουαρίου είναι καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) σημειώνει πως «η επιστημονική κοινότητα γενικότερα και οι Έλληνες επιστήμονες ειδικότερα, έχουμε και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουμε για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών μας, με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους».

Στόχος των επιστημόνων και δη των Ογκολόγων είναι η ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού και του εφήβου με καρκίνο. «Κάθε χρόνο, την ίδια αυτή μέρα του Φεβρουαρίου, διαπιστώνουμε τόσο διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, ισότιμα, πως νέα ισχυρότερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα “όπλα” έχουν προστεθεί στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας, στη μάχη αυτή.
Η ιατρική έρευνα, φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί μας ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΠΑΟ.

Ειδικότερα, στόχος της ΕΕΠΑΟ είναι τα ιατρικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας και να συμμετέχουμε σε συνεργατικές ερευνητικές μελέτες, οι οποίες συχνά ξεκινούν ή συντονίζονται από τη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, η Εταιρεία και τα αντίστοιχα Ιατρικά Τμήματα, συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βέλτιστη φροντίδα των μικρών ασθενών ισότιμα με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού τόσο στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης όσο και της αποτελεσματικής με τις λιγότερες συνέπειες, θεραπείας.

Επίσης, το ιατρικό δυναμικό της χώρα μας προσφέρει σε εξειδικευμένα κέντρα νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές (εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας χωρίς πλέον να απαιτείται η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Πολιτεία κάνει προσπάθεια εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά του Καρκίνου, με την ΕΕΠΑΟ να δηλώνει την ενεργό συμμετοχή της σε αυτό και ειδικά σε δράσεις που αφορούν το παιδί με καρκίνο.

«Όλοι οι ανωτέρω στόχοι δεν είναι, βέβαια, εύκολοι και απαιτείται η συμβολή όλων, Κοινωνίας και Πολιτείας. Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα προϋπόθεση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.