Η απώλεια ενός 57χρονου στη Ζάκυνθο, που είχε διαγνωστεί κατά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με λεπτοσπείρωση, φέρνει στο προσκήνιο τη μικροβιακή αυτή λοίμωξη, που είναι γνωστή ως πυρετός των ποντικών ή των αγρών.

Πρόκειται για νόσο η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καταγράφονται λίγες δεκάδες κρούσματα λεπτοσπείρωσης ετησίως στην Ελλάδα, αν και σημειώνεται το ενδεχόμενο της υποδήλωσης των κρουσμάτων.

Πώς  μεταδίδεται

Πολλά είδη ζώων, τρωκτικά, άγρια αλλά και οικόσιτα θηλαστικά (ποντίκια, αιγοπρόβατα, βοοειδή, σκύλοι) µπορεί να είναι ασυµπτωµατικοί φορείς και αποβάλλουν τον µικροοργανισµό µε τα ούρα ή τα γεννητικά εκκρίµατα.

Η µετάδοση του µικροοργανισµού στον άνθρωπο γίνεται είτε άμεσα, μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου είτε έμμεσα μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (μολυσμένο νερό και χώμα, μολυσμένα τρόφιμα).

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα αρχικά συµπτώµατα της λεπτοσπείρωσης µοιάζουν µε αυτά της γρίπης, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη διάγνωση και συνεπώς στην έγκαιρη αντιμετώπιση.

Στην ήπια μορφή της η νόσος προκαλεί πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς, εμετό. Στη βαριά μορφή της η λεπτοσπείρωση εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, ίκτερος, πόνο στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συστήνουν την άμεση επίσκεψη στον γιατρό όταν εμφανίζονται πυρετός, ρίγος, μυαλγία και καταβολή σε άτομα που έχουν ενδεχομένως εκτεθεί στον μολυσματικό μικροοργανισμό. Η επαφή με τρωκτικά ή η ενασχόληση με υπαίθριες δραστηριότητες όπου είναι μολυσμένο το περιβάλλον μπορεί να έχει προηγηθεί έως και 1 μήνα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Με τη θεραπεία η ασθένεια διαρκεί από µερικές ηµέρες ως τρεις εβδοµάδες.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων του ΕΟΔΥ, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μόλυνση και νόσηση για τις εξής κατηγορίες ατόμων:

– Απασχολούμενοι στην ύπαιθρο

– Εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία

– Εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών

– Εργαζόμενοι στις αποχετεύσεις

– Άτομα που ασχολούνται με κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Ποια μέτρα περιορίζουν τον κίνδυνο

– Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες

– Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά

– Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης

– Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού

– Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων

– Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σητών

– Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)

– Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)

– Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα

– Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες

– Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι

– Αποστράγγιση στάσιμων νερών

– Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)

– Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού

– Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στους 186 οι θάνατοι λόγω Covid τη 2η εβδομάδα του έτους

Ζάκυνθος: Πέθανε από λεπτοσπείρωση ένας 57χρονος – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα από σιρόπι για το βήχα