Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει δημιουργηθεί στην Κίνα, μετά την άρση των μέτρων για την Covid-19 κι ενώ τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί ανησυχούν για περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, καθώς επίκεινται οι γιορτές για το Νέο Σεληνιακό Έτος. Την ίδια ώρα, πρόβλημα δημιουργεί και ο τρόπος καταγραφής των θανάτων από τις επιπλοκές του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνονται βρίσκεται σε αντίθεση με τις μεγάλες ουρές στα γραφεία κηδειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η επιστροφή των Κινέζων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για την κινεζική πρωτοχρονιά ενδέχεται να πυροδοτήσει έξαρση της Covid-19 και μάλιστα στους ηλικιωμένους.

Οι γιορτές για το Νέο Σεληνιακό Έτος θα γίνουν λίγο μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών και των μαζικών lockdown, που έληξαν μετά από πρωτόγνωρες διαδηλώσεις.

Δεν έχουν ανοσία περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κάτοικοι

Μετά την απότομη αλλαγή πολιτικής, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κάτοικοι χωρίς φυσική ανοσία -μεταξύ αυτών και πολλοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί – έχουν εκτεθεί στον ιό. Η έξαρση που εξαπλώνεται από τις μεγαλουπόλεις της Κίνας σε αγροτικές περιοχές με πιο περιορισμένες ιατρικές υποδομές ασκεί μεγάλες πιέσεις σε ορισμένα νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια.

Τα επίσημα στοιχεία είναι περιορισμένα. Ωστόσο ο ΠΟΥ εξήγησε ότι είναι δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης σε περίοδο γιορτών, που είναι και η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο σε καιρό ειρήνης.

Οι προειδοποιήσεις προς τους πολίτες από Κινέζους ειδικούς σε θέματα υγείας να αποφύγουν τους ηλικιωμένους συγγενείς κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν σήμερα οι αναρτήσεις με τις περισσότερες θεάσεις στο Weibo, την αντίστοιχη κινεζική πλατφόρμα του Twitter.

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια μετακινήσεις αναμένονται σε όλη την Κίνα κατά την περίοδο των εορτών για το Νέο Σεληνιακό Έτος, που ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και διαρκεί 40 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών. Ο αριθμός είναι διπλάσιος συγκριτικά με πέρυσι και αγγίζει το 70% των μετακινήσεων που έγιναν το 2019 πριν εμφανιστεί η πανδημία στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

Πρόβλημα με την καταγραφή των θανάτων

Η πραγματική εικόνα δεν είναι σαφής. Η Κίνα ανακοινώνει πέντε ή και λιγότερους θανάτους ανά ημέρα κατά τον τελευταίο μήνα, όμως έξω από τα γραφεία κηδειών υπάρχουν ουρές. Χθες και προχθές, το Πεκίνο δεν ανακοίνωσε αριθμό θανάτων, ενώ ο επικεφαλής ομάδας ειδικών για την Covid-19 Λιανγκ Γουανιάν, δήλωσε ότι οι θάνατοι θα μπορούν να καταμετρηθούν με ακρίβεια μετά το τέλος της πανδημίας.

Ειδικοί έχουν προβλέψει ότι φέτος, θα υπάρξουν ένα εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19. Όμως από την έναρξη της πανδημίας, η Κίνα έχει ανακοινώσει μόλις πάνω από 5.000.

Ωστόσο οι ανησυχίες για την έξαρση της Κίνας οδήγησαν πάνω από 10 χώρες να ζητούν αρνητικό τεστ Covid για όσους φθάνουν από την Κίνα. Μεταξύ αυτών, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν επίσης περιορίσει τις πτήσεις και απαιτούν τεστ κατά την άφιξη, με τους επιβάτες που εμφανίζονται θετικοί να στέλνονται σε καραντίνα.

Eιδήσεις σήμερα: 

«Κύμα» δωρεάς οργάνων – Αυξήθηκαν οι δότες κατά 14% μέσα σε έναν μήνα

Κυριακίδου: Μακροχρόνια πρόκληση η έλλειψη φαρμάκων σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο