Στη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας βασίζει σε ένα σημαντικό ποσοστό το υπουργείο Υγείας, τη λύση για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ένα μέρος των υπό έλλειψη φαρμάκων διαθέτει εναλλακτικές θεραπείες και μάλιστα πολλές από αυτές είναι στην ουσία ίδιες, αφού είναι γενόσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%, τα δηλωμένα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και παρουσιάζουν ελλείψεις έχουν εναλλακτικές θεραπείες. Δηλαδή υπάρχουν φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, είτε γενόσημα, είτε υβριδικά, είτε άλλες μορφές περιεκτικότητας ή βιολογικά.

Σε ποια φάρμακα υπάρχουν απολύτως ίδιες θεραπείες

Ανατρέχοντας στη λίστα του ΕΟΦ διαπιστώνουμε πως το σημαντικότερο πρόβλημα υπάρχει σε αντιβιοτικά αλλά και παιδιατρικά σκευάσματα όπως και σε αντιπυρετικά-αναλγητικά. Κι όμως μπορεί σε κάποια από τα πρωτότυπα αλλά χωρίς πατέντα να μην υπάρχει καθόλου απόθεμα στη χώρα, όμως υπάρχουν γενόσημα ή άλλα φάρμακα με την ίδια δραστική που παράγονται εδώ. Ειδικότερα:

  • Στα αντιβιοτικά με βάση τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη, τη μουπιροσίνη αλλά και την κεφουροξίμη
  • Στα αντιϋπερτασικά σκευάσματα με βάση τη δραστική ιρβεσαρτάνη
  • Στα φάρμακα για το πεπτικό σύστημα με βάση τη δραστική μεσαλαζίνη
  • Στα εισπνεόμενα που έχουν δραστική τη Φλουτικαζόνη
  • Στα σκευάσματα για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νόσων με βάση την επλερενόνη
  • Σε πασίγνωστο αποχρεμπτικό σιρόπι με βάση την ουσία αμβροξόλη
  • Σε επίσης πολύ γνωστό ψυχοτρόπο αγχολυτικό με βάση τη λοραζεπάμη
  • Σε τζελ για την αντιμετώπιση της ακμής με βάση την κλινδαμυκίνη.

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές σημαντικές κατηγορίες φαρμάκων όπου υπάρχει σημαντική ευελιξία από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να τα διαθέσει στην εγχώρια αγορά. Το ζήτημα το οποίο σημειώνουν βέβαια οι εκπρόσωποι της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει η σχετική «παιδεία» στην επιλογή αυτών των απόλυτα ασφαλών φαρμάκων τα οποία έχουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Τι επισημαίνει η ΠΕΦ

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής.

«Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιϋπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης» αναφέρει η ΠΕΦ.

Σημειώνει ακόμη ότι «Δεσμευόμαστε ότι παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσουμε τη λειτουργία των μονάδων μας σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών. Επίσης καλούμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Συγχρόνως διαβεβαιώνουμε ότι μέσω του επενδυτικού μας προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες».

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αποτελεί και η ανατιμολόγηση προς τα πάνω μιας σειράς φτηνών σκευασμάτων ώστε αυτά να μπορούν να παραμείνουν στην αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα: Τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη – Τι περιλαμβάνεται στη λίστα του ΕΟΦ

Δύσκολο το επόμενο δίμηνο με γρίπη, κορωνοϊό και ελλείψεις φαρμάκων