Σημάδια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού παρατηρήθηκαν το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία από τα ελληνικά φαρμακεία. Φαίνεται πως η έξαρση των ιώσεων έπεισε τελικά αρκετούς από τους συμπολίτες μας να κάνουν το σημαντικό αυτό εμβόλιο, όμως και πάλι απέχουμε σημαντικά από το στόχο των 4 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, τους πρώτους 11 μήνες του 2022 τα δύο βασικά αντιγριπικά εμβόλια συνολικά δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 6%, προσεγγίζοντας τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Η τάση αυτή ανέτρεψε την έντονα πτωτική πορεία που είχε εμφανιστεί το 2021, μια χρονιά που σημειώθηκε δραματική υποχώρηση του αντιγριπικού εμβολιασμού της τάξης του 15%!

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η τάση για εμβολιασμό συνεχίζεται και τον κρίσιμο μήνα Δεκέμβριο, οδηγούμενη κυρίως από τα χιλιάδες κρούσματα γρίπης και όχι τόσο από την θεσμοθέτηση της χορήγησης τους εμβολίου χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής στο φαρμακείο.

Η αγορά των εμβολίων

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς φαρμακείου, τα αντιγριπικά εμβόλια αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου των φαρμακοποιών. Το 2020 εκτιμάται ότι ο τζίρος των δύο σημαντικότερων αντιγριπικών εμβολίων κινήθηκε λίγο πάνω από τα 42 εκατομμύρια ευρώ καθώς έγιναν στο κανάλι των φαρμακείων περί τους 3,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Την επόμενη χρονιά, το 2021 οι εμβολιασμοί φαίνεται να υποχώρησαν στα 2,7 εκατομμύρια και αντίστοιχα και ο τζίρος υποχώρησε στα περίπου 36 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κάποια πρώτα στοιχεία το 2022 στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου υπολογίζεται να έχουν γίνει 2,48 εκατομμύρια εμβολιασμοί από 2,35 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ήτοι άνοδος 6%. Αντίστοιχη άνοδος παρουσιάζει και ο τζίρος που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκτιμάται στα 33 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι όπως συνέβη και τις προηγούμενες χρονιές, το Υπουργείο Υγείας είχε παραγγείλει στις φαρμακευτικές εταιρείες που διακινούν εμβόλια κατά του ιού της γρίπης, να εξασφαλίσουν επάρκεια για περίπου 4,2 εκατομμύρια πολίτες. Όμως ο στόχος πέρυσι δεν επιτεύχθηκε παρά στο 80%. Έτσι τα αδιάθετα εμβόλια που επιστράφηκαν στις εταιρείες ή καταστράφηκαν προκάλεσαν ένα σχετικό κόστος το οποίο επωμίσθηκε ο ΕΟΠΥΥ, έμμεσα δηλαδή συμψήφισε τη ζημιά των εταιρειών με μείωση του clawback το οποίο θα ζητούσε από τις εταιρείες αυτές.

Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

– Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

– Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

– Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Χρόνια νεφροπάθεια

– Χρόνιες παθήσεις ήπατος

– Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα

– Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών)

9. Άστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Διαβάστε επίσης:

Λουκίδης: Έχουμε ένα μίγμα λοιμώξεων που σίγουρα θα κρατήσει ένα δίμηνο