Περισσότερα από 2.500 παιδιά επισκέφθηκαν τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, «Αγία Σοφία», «Αγλαϊα Κυριακού» και Παίδων Πεντέλης, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η ασφυξία που προκλήθηκε στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου οφείλεται σε τρεις παράγοντες: α) στην έξαρση των ιώσεων, β) στην έλλειψη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), γ) στην έλλειψη προσωπικού.

Ενδεικτικά, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στην εφημερία του το «Αγλαΐα Κυριακού» το Σάββατο 24/12 καταγράφηκαν πάνω από 700 παιδιά. Μάλιστα, το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξετασθούν και μεταφέρθηκαν στο διπλανό νοσοκομείο, «Αγία Σοφία» αμέσως μόλις ξεκίνησε την εφημερία του.

Την Κυριακή 25/12 και Δευτέρα 26/12 στο ίδιο παιδιατρικό νοσοκομείο που είχε 48ωρη εφημερία εξετάστηκαν συνολικά περίπου 1.400 παιδιά.

Η ίδια εικόνα επικρατούσε και χθες, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, που εφημέρευε το Παίδων Πεντέλης, με απολογισμό άρρωστων παιδιών πάνω από 400.

«Από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, και τονίζει πως «ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Το πρόβλημα αυτό έχει εντοπιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των εφημερευόντων Κέντρων Υγείας, στο πρότυπο των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει επίσης την έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους.