Η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Johnson & Johnson και εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα και την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης, μιλά για τις δράσεις της δεύτερης χρονιάς που ολοκληρώνεται και την εξέλιξη της «Ανάσας Ζωής».

Αν κάνατε μία ανασκόπηση για την «Ανάσα Ζωής» για το 2022, ποιες δράσεις θα ξεχωρίζατε;

Η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» φέτος εξελίχθηκε σε μία κοινωνική συμμαχία, καθώς δημιουργήσαμε τη Χάρτα, ένα έγγραφο ηθικής δέσμευσης για να ενισχύσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους θεσμούς και τους κοινωνικούς φορείς για τη σημασία δημιουργίας και λειτουργίας ενός πλαισίου πρόληψης για την υγεία του πνεύμονα. Φέτος, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι συναντήσεων με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με Ενώσεις Ασθενών ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο πρόληψης που θα λειτουργήσει ως ασπίδα για τη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Ήδη έχουν στηρίξει την πρωτοβουλία οι: Υπουργείο Υγείας, Ελληνική Εταιρεία Χειρούργων Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Δήμος Αθηναίων, Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής (ΕΛΕΓΕΙΑ), Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ), Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι) και FairLife -Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διάφορες ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού για τη διακοπή του καπνίσματος και την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, όπως η ενημερωτική δράση Balloon Challenge, καλώντας τους πολίτες να μοιραστούν το μήνυμα της Ανάσας Ζωής στους λογαριασμούς τους στα social media, η συνεργασία με δημοφιλείς Έλληνες οι οποίοι ενίσχυσαν με δική τους φωνή το μήνυμά μας, η συνεργασία με φορείς όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) για συμβολικές ενέργειες όπως η φωταγώγηση δημοτικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που και την επόμενη χρονιά οι δράσεις θα επεκταθούν ακόμα περισσότερο, ενισχύοντας τον στόχο μας για τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα καθώς και την καθιέρωση της προληπτικής εξέτασης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης

Πρόσφατα στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς Αγγείων πραγματοποιήθηκε και το Δορυφορικό Επιστημονικό Συμπόσιο αναφορικά με την Ανάσα Ζωής. Πόσο σημαντική είναι η στήριξη φορέων σε τέτοιες προσπάθειες;

Σε τέτοιες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρίσκονται κορυφαίοι επιστήμονες αναδεικνύεται πάνω απ’ όλα η σπουδαιότητα της από κοινού στήριξης όλων των αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας κοινό στόχο να γίνουμε η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), πραγματοποιήθηκε και το Δορυφορικό Επιστημονικό Συμπόσιο αναφορικά με την Ανάσα Ζωής και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Η έμπρακτη στήριξη της θωρακοχειρουργικής κοινότητας μαζί με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία προς την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής», είναι μία απόδειξη ότι έχουμε σημαντικούς αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης των συμπολιτών μας για την υγεία του πνεύμονα, την αξία της πρόληψης και τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου και της διακοπής του καπνίσματος, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Η πρόληψη είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που αφορά θεσμικούς, ιατρικούς, κοινωνικούς φορείς ως μέρη ενός γενικότερου συνόλου το οποίο ξεκινά από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών για τον προληπτικό  έλεγχο και τη διακοπή καπνίσματος, περνά από την έγκαιρη διάγνωση και φτάνει έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Ως εκ τούτου, αυτή η συνένωση δυνάμεων ενισχύει τη δημιουργία προγραμμάτων δημόσιας υγείας για την εξέταση του πνεύμονα και τη διακοπή του καπνίσματος, μεταξύ αυτών και μέτρων που αφορούν στον έλεγχο των νεότερων καπνικών προϊόντων.

Ποια τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης; Κατά πόσο οι Έλληνες πολίτες είναι ενήμεροι;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο έλεγχος που γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και έχει σαν στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Συγκεκριμένα, η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, είναι το μόνο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. H ΕΠΕ σε σύμπραξη με τις άλλες επιστημονικές Εταιρίες και πάντα σε συνεργασία με το κράτος τάσσεται υπέρ ενός πιλοτικού προγράμματος που σαν σκοπό θα έχει την ενημέρωση των πολιτών από ανθρώπους με γνώση, την αποτίμηση του προγράμματος στον Ελλαδικό χώρο και την ένταξη του στο ασφαλιστικό σύστημα. Για αυτό και θα παρουσιάσει σύντομα το σχέδιο δράσης αυτό.

Πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς στη διακοπή καπνίσματος; Έχουν αλλάξει οι μέθοδοι συγκριτικά με παλαιότερα;

Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος διακοπής καπνίσματος είναι ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και συμβουλευτικής. Όταν γίνεται από έναν επαγγελματία υγείας εκπαιδευμένο στις παραπάνω μεθόδους διακοπής, οι πιθανότητες επιτυχούς διακοπής μπορούν να υπερδιπλασιαστούν, αρκεί ο καπνιστής να συμβουλευτεί τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του. Μία αλλαγή που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα φαρμακεία προσφέρουν πλέον μία ολοκληρωμένη υπηρεσία διακοπής, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία και εκείνον που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει το προϊόν και τη μέθοδο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Μπαίνοντας στο anasa-zwis.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα οφέλη και τις μεθόδους διακοπής καπνίσματος αλλά και τις ευεργετικές αλλαγές στην υγεία, οι οποίες είναι εμφανείς από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες.