Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη η διαδικασία της ανατιμολόγησης φαρμάκων, με την έκδοση νέου Δελτίου Τιμών. Η διαδικασία αυτή έφερε νέες μειώσεις τιμών για πολλά φάρμακα, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) «η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκαιρη αυτή απόφαση».

Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις τιμών οι οποίες όπως τονίζει «πλήττουν κυρίως τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα και μαζί με το clawback εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας τους έχουν απομείνει. Στο πλαίσιο αυτά καλούμε το υπουργείο να προχωρήσει στο αυτονόητο, στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023».

Στην  ανακοίνωσή της η ΠΕΦ αναφέρει ακόμη ότι σε μια περίοδο που το υψηλό κόστος της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους όλων των συντελεστών παραγωγής, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί σταθερά να παράγει και να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) οι οποίες οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας» σημειώνουν οι βιομηχανίες.

Ακόμη η βιομηχανία προειδοποιεί πως «οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης».

Ανατιμολόγηση

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με απόφαση του ενέκρινε την έκδοση Δελτίου Αναθεωρημένων Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και τον καθορισμό των ανώτατων τιμών πώλησης των εν λόγω φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, που θα ισχύσουν σε όλη την Επικράτεια.

Όπως αναφέρεται στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ενώ στις Λιανικές Τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ, ήτοι 6% ή 13% ή 24% ανά περίπτωση.

Το νέο Δελτίο Τιμών ισχύει:
Για τους ΚΑΚ, τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές, από 19-12-2022
Για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 20-01- 2023
Για τα φαρμακεία από 30-01- 2023

Οι ενστάσεις επί του αναρτημένου δελτίου αναθεωρημένων τιμών φαρμάκων  ήταν δυνατό να υποβληθούν  αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση deltiatimwn_enstaseis@eof.gr μέχρι και σήμερα Τετάρτη 21/12 τα μεσάνυχτα.

Επίσης οι φαρμακευτικές μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήματα οικειοθελών μειώσεων τιμών επί του αναρτημένου  δελτίου αναθεωρημένων τιμών φαρμάκων, με αίτησή τους στη Διεύθυνση Φαρμάκου – Τμήμα Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, από την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και έως την Τρίτη 20 / 12 / 2022 και ώρα 23:59 μ.μ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση med.price@moh.gov.gr.

Διαβάστε επίσης: 

Φάρμακο: Ελάφρυνση 20 εκατ. ευρώ για τους πολίτες με το νέο Δελτίο Τιμών