Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται η Βρετανία, μετά την απεργία που προκήρυξαν για σήμερα περίπου 10.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα. Η απεργία έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ υποστήριξε ότι τα συνδικάτα πήραν μία «συνειδητή απόφαση να προκαλέσουν ζημιά σε ασθενείς».

Χιλιάδες μέλη των εργαζομένων από τρία συνδικάτα θα μετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν ασθενείς που θα πεθάνουν ή θα αποκτήσουν μόνιμη αναπηρία λόγω έλλειψης επείγουσας φροντίδας.

Ήδη, έχει υπάρξει προειδοποίηση προς τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες «με σοφία» καλώντας στο 999 μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή πολιτών και να αποφύγουν να κάνουν οτιδήποτε «επικίνδυνο».

Στην απεργία μετέχουν οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα στην Αγγλία και στην Ουαλία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απεργία τέτοιου είδους τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς μετέχουν εργαζόμενοι από τρία σωματεία.

Τα σωματεία έχουν ξεκαθαρίσει ότι στις περιοχές που υπάρχει απεργία, θα υπάρξει φροντίδα μόνο σε περιπτώσεις άμεσης απειλής της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι που θα υποστούν πτώση, άτομα με εγκεφαλικό ή και με καρδιακή προσβολή ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στη μεταφορά τους στα νοσοκομεία, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο με ταξί.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – συνδικάτων

«Ξέρουμε ότι το πλάνο ασφαλείας του NHS δεν θα καλύψει όλες τις κλήσεις στο 999. Τα συνδικάτα των ασθενοφόρων πήραν μια συνειδητή απόφαση να προκαλέσουν ζημιά σε ασθενείς» έγραψε ο Μπάρκλεϊ στην Telegraphg. Χθες το βράδυ είχε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των σωματείων για να προλάβει τις απεργίες. Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας του συνδικάτου Unison δήλωσε σοκαρισμένη από τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι ο υπουργός ουδέποτε ζήτησε εθνικό σχέδιο επάρκειας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σημερινή είναι πολύ δύσκολη μέρα για το σύστημα υγείας. Παράλληλα, στο NHS θα υπάρχουν αυξημένοι κλινικοί γιατροί στα τηλεφωνικά κέντρα για να διασφαλίσουν ότι θα έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία για τα περιστατικά που πράγματι χρειάζονται.