Στα 7,29 δισεκατομμύρια ευρώ (από 6,82 δισ. ευρώ πέρυσι) εκτιμώνται τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ για το 2023, με την Κυβέρνηση να γνωρίζει εξ αρχής ότι δεν θα είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων. Όπως διαπιστώνεται από τον προϋπολογισμό του οργανισμού, τα έσοδα για το 2023 διαπιστώνονται μεν αυξημένα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022 , αλλά σίγουρα θα χρειαστούν αρκετά παραπάνω.

Την ίδια στιγμή τα έξοδα για το 2023 εκτιμώνται στα 6,92 δισ. ευρώ, όμως και εδώ η εκτίμηση είναι αρκετά συντηρητική καθώς και πέρυσι αυτά είχαν προϋπολογιστεί στα 6,66 δισ. ευρώ αλλά τελικά διαμορφώθηκαν στα 8,7 δισ. ευρώ. Για να μην προκύψει φυσικά χρηματοδοτικό κενό, ο οργανισμός πέρα από οποιαδήποτε επιπλέον ενίσχυση λαμβάνει, χρησιμοποιεί τη διαδικασία των clawback και rebate φαρμάκων, των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού διαπιστώνονται και οι αλλαγές που έχουν συμβεί σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων για τη φαρμακευτική δαπάνη. Ειδικότερα προβλέπεται ποσό 1,26 δισ. ευρώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία και 865 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και την ειδική κατηγορία φαρμάκων 1Α που χορηγούνται από τις ιδιωτικές κλινικές.

Συνολικά φτάνουμε δηλαδή στα 2,125 δισ. ευρώ για το 2023, από 2,088 δισ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή όπως αναφερόταν και στον Κρατικό Προϋπολογισμό αποδίδεται στη διασύνδεση της ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με την πορεία του ΑΕΠ.

Όμως και πάλι δεν αρκεί αν σκεφτεί κανείς ότι για φέτος η συνολική δαπάνη για το φάρμακο προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Για τις ιδιωτικές κλινικές προβλέπονται επίσης δαπάνες 270 εκατ. ευρώ από αρχικό φετινό προϋπολογισμό για 237 εκατ. ευρώ, που τελικά φέτος διαμορφώνεται στα 301 εκατ. ευρώ, άρα και εδώ υπάρχει κενό που θα καλυφθεί με clawback.

Επίσης για παρακλινικές εξετάσεις προβλέπονται 407 εκατ. ευρώ από αρχικά πέρυσι 372 εκατ. ευρώ και τελική δαπάνη στα 470 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη:

«Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναφορικώς με τις πράξεις των διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022 ενισχύεται με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων λόγω της πανδημίας. Μετά και από αυτήν την παρέμβαση ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί είτε απευθείας είτε με ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2022 με σχεδόν 75 εκατ. ευρώ. Παράλληλα συνεχίζεται η διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε τα εργαστήρια και τους ιδιώτες γιατρούς και αναγνωρίζουμε την αυξημένη ζήτηση που οδηγεί και σε αύξηση του claw back».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Χρηματοδοτικό κενό 2,35 δισ. ευρώ – Ποιοι καλύπτουν το έλλειμμα