Η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού στην Κίνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, ήδη έχεο φέρει έξαρση κρουσμάτων, την ώρα που μοντέλα δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων το 2023 μπορεί να ανέλεθει και σε ένα εκατομμύριο.

Από τη Δευτέρα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία στη Σαγκάη, με τα μαθήματα να συνεχίζονται μόνο εξ αποστάσεως. Θα κλείσουν και οι παιδικοί σταθμοί, ανέφεραν οι αρχές εκπαίδευσης στην πόλη.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον στις 18 Ιανουαρίου, όταν αρχίζουν οι διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου η Κίνα έχει άρει σχεδόν πλήρως τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για την αποτροπή διάδοση του κορωνοϊό που ήταν σε ισχύ από τις αρχές του 2020. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο που γίνονται τα τεστ και στον τρόπο καταγραφής κάνουν δύσκολο να εκτιμήσει κανένας πόσο έχει διαδοθεί ο κορωνοϊός στην Κίνα.

Με την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων σε πόλεις βλέπει κανένας, όπως σημειώνει το BBC, ολόκληρες πόλεις άδειες από κόσμο, είτε γιατί πολλοί είναι ασθενείς και μένουν το σπίτι τους είτε γιατί δεν θέλουν να βγουν και να κολλήσουν τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση, νοσοκομεία και μονάδες υγείας είναι υπό πίεση, την ώρα που το κράτος στήνει προσωρινές μονάδες. Μόνο στη Σαγκάη είναι διαθέσιμα 230.000 κρεβάτια.

Ειδήσεις σήμερα:

FDA: Το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο έρχεται στην Ευρώπη – Υπόσχεται θεραπεία της αιμορροφιλίας Β

Γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο «Αγία Σοφία» – Τι ισχύει για τη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό

Γκίκας Μαγιορκίνης: Έρχονται τα εμβόλια του «παν-κορωνοϊού» που δεν θα χρειάζονται επικαιροποίηση