Μέχρι το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε λειτουργία στην Ελλάδα η πρώτη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης για την πρόσβαση των ανθρώπων που «ζουν» με τον ιό HIV (οροθετικών) σε όλες τις μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η δυνατότητα για τη δημιουργία της Μονάδας δόθηκε με τον νόμο 4598/2022 στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, κι έκτοτε καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. Ήδη η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει δεχθεί τέσσερα αιτήματα οροθετικών προσώπων για την υποβολή τους στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Μονάδα θα βρίσκεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», και θα θέσει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά σε ό,τι αφορά την κάλυψη των οροθετικών ατόμων στο συγκεκριμένο πεδίο. Ανάλογες δομές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδιωτικού αλλά και δημοσίου δικαίου, για τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ άλλων σε Βρετανία, Βέλγιο, Αυσδτρία, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία).

«Η Αρχή με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των υποβοηθούμενων ατόμων, προσπαθεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σε ό,τι αφορά τους οροθετικούς» ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Νικόλαος Βραχνής, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες, Τετάρτη (14/12) με την ευκαιρία της επιστημονικής εκδήλωσης της Αρχής στους Δελφούς, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.300 οροθετικά άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας, με το 20% αυτών να αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η σύλληψη είτε με φυσική διαδικασία είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν ενέχει πλέον κίνδυνο μετάδοσης του HIV εφόσον το άτομο λαμβάνει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή έχει πολύ χαμηλό ιικό φορτίο.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Βραχνής, μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία της Μονάδας, η πραγματικότητα ήταν πολύ σκληρή για τα οροθετικά άτομα. «Οι επιλογές που είχαν τα άτομα με HIV και τα οποία επιθυμούσαν να γίνουν γονείς, ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες. Τα πολιτικά και ρυθμιστικά κοινωνικά πλαίσια είχαν αποτύχει να καλύψουν τη διαφορά με τη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης» σημειώνει ο καθηγητής. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, για τα οροθετικά άτομα η πρόσβαση στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γινόταν σε Μονάδες της αλλοδαπής.

Πλέον, η Αρχή είναι σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να επιταχυνθεί η ίδρυση της Μονάδας και να αξιολογηθούν τα αιτήματα των ενδιαφερομένων προσώπων. Έχει κατατεθεί αρμοδίως η εισήγηση των ειδικών αναφορικά με τις απαιτούμενες κτιριακές προδιαγραφές, τον αναγκαίο εξοπλισμό και τη στελέχωση της Μονάδας.