Ένα νέο σύμβολο της εξόδου από την πολιτική της «μηδενικής Covid»: η Κίνα ανακοίνωσε ότι κλείνει η βασική εφαρμογή ιχνηλάτησης μετακινήσεων για την Covid, που χρησιμοποιήθηκε για να πιστοποιεί εάν οι κάτοικοι έχουν περάσει από μια ζώνη όπου έχει καταγραφεί έξαρση κορονοϊού.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει να εκρήγνυται στη χώρα, σε κλίμακα που είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθεί καθώς τα PCR δεν είναι πλέον υποχρεωτικά και οι πολίτες δεν ενημερώνουν παρά σπάνια τις αρχές για τα θετικά τους τεστ.

Η εφαρμογή, γνωστή ως «κάρτα μετακινήσεων», βασιζόταν στην οριοθέτηση περιοχών μέσω τηλεφώνου και επέτρεπε στους χρήστες να δείχνουν στους συνομιλητές τους τις πόλεις στις οποίες είχαν πάει τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Εάν καμία από τις περιοχές αυτές δεν είχε χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου» (δηλαδή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων), η εφαρμογή είχε πράσινη ένδειξη, συνώνυμο της ελεύθερης μετακίνησης.

Η «κάρτα μετακινήσεων», υπό την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, θα απενεργοποιηθεί από σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ύστερα από πάνω από δυόμισι χρόνια χρήσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες έκαναν ουρές έξω από ειδικές κλινικές για όσους εμφανίζουν πυρετό, σε κινεζικά νοσοκομεία περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ για COVID-19 σήμερα, σε μια νέα ένδειξη της γρήγορης εξάπλωσης συμπτωμάτων αφού οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα κατά της ασθένειας.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η Κίνα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που έχει σε μεγάλο βαθμό ‘ανοίξει’ εκ νέου προκειμένου να συμβιώνει με την COVID, προχωρώντας σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής την περασμένη Τετάρτη ύστερα από πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά των περιορισμών.

Οι αρχές συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Αλλά καθώς έως τώρα υπήρχε περιορισμένη έκθεση στην ασθένεια, η Κίνα δεν είναι καλά προετοιμασμένη, λένε αναλυτές, για ένα κύμα μολύνσεων που μπορεί να αυξήσει την πίεση στο εύθραυστο σύστημα υγείας και να γονατίσει τις επιχειρήσεις.

Η Λίλι Λι, που εργάζεται για εταιρία παιχνιδιών στην Γκουνγκατζόου στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε ότι αρκετοί εργαζόμενοι, καθώς και υπάλληλοι προμηθευτών και εταιριών διανομής, έχουν μολυνθεί και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. «Βασικά όλοι τώρα τρέχουν ταυτόχρονα να αγοράσουν τεστ ράπιντ αλλά έχουν με κάποιο τρόπο εγκαταλείψει την ελπίδα ότι η COVID μπορεί να τεθεί υπό περιορισμό», δήλωσε η ίδια. «Έχουμε αποδεχθεί το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα κολλήσουμε COVID».

Στην πρωτεύουσα Πεκίνο, περίπου 80 άτομα ήταν συγκεντρωμένα στο κρύο έξω από κλινική στην περιοχή Τσαογιάνγκ ενώ τα ασθενοφόρα περνούσαν.

Αξιωματούχος των τοπικών αρχών στο Πεκίνο δήλωσε σήμερα ότι οι επισκέψεις σε τέτοιες κλινικές έχουν φράσει τις 22.000 την ημέρα, μια αύξηση κατά 16 φορές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Reuters είδε αντίστοιχες ουρές έξω από κλινικές στην κεντρική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε η COVID-19 πριν από τρία χρόνια.

Οι αριθμοί των ασθενών που περιμένουν να εισαχθούν σε κλινικές αυξάνεται, δήλωσε χθες στην εφημερίδα Global Times γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο του Πεκίνου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα τοπικής μετάδοσης κινούνται, ωστόσο, σε χαμηλότερα επίπεδα από το υψηλό επίπεδο των 40.052 στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο απολογισμός της Κυριακής ήταν 8.626 κρούσματα συγκριτικά με 10.597 νέα κρούσματα μία ημέρα νωρίτερα.

Όμως τα στοιχεία αποτυπώνουν τη χαλάρωση των μέτρων για υποχρεωτικά τεστ, λένε αναλυτές, ενώ υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για επικείμενη έξαρση.

Σε σημερινά σχόλια στην εφημερίδα Shanghai Securities News, ο Τζανγκ Γουενχόνγκ, επικεφαλής της ομάδας ειδικών στη Σανγκάη, δήλωσε ότι η σημερινή έξαρση μπορεί να κορυφωθεί σε ένα μήνα, αν και το τέλος της πανδημίας μπορεί να απέχει τρεις με έξι μήνες. Σε ανάρτηση στο WeChat, η ομάδα του Τζανγκ ανέφερε ότι παρά την έξαρση, το τωρινό στέλεχος της Όμικρον δεν προκάλεσε μακροπρόθεσμη ζημιά και ο κόσμος θα πρέπει να είναι αισιόδοξος. «Πρόκειται να βγούμε από το τούνελ. Αέρας, ήλιος, ελεύθερες μετακινήσεις, όλα αυτά μας περιμένουν», σύμφωνα με την ανάρτηση.