Σημαντικές εξοικονομήσεις που φτάνουν στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ φαίνεται να πέτυχε το Υπουργείο Υγείας μέσω των διαπραγματεύσεων για τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, έχουν ολοκληρωθεί πια όλες οι διαπραγματεύσεις και όλες ήταν επιτυχημένες καθώς δεν υπήρξε καμιά απόσυρση φαρμάκου.

Την ίδια στιγμή επίσης μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, σκευάσματα αξίας 750 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται πλέον σε επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς, γεγονός το οποίο μειώνει και το clawback. Την ίδια ώρα ο Υπουργός σημειώνει πως έχει ολοκληρώσει διαδικασίες να κλείσει προϋπολογισμούς φαρμάκων 170 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των νοσοκομειακών σκευασμάτων.

Όπως έχει αναφέρει τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, οι διαδικασίες πια επισπεύδονται και ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα οι φάκελοι για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Μάλιστα υπό την παρούσα σύνθεση, η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει πάνω από 480 ραντεβού με εταιρείες κι έχει υπογράψει 105 συμφωνίες ενώ 74 συμφωνητικά αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς περιλαμβάνονται πλέον και αριθμοί ασθενών στους οποίους θα χορηγηθούν οι θεραπείες, γεγονός το οποίοι δείχνει ότι σ αυτές τις περιπτώσεις δεν αναμένεται να υπάρχει προκλητή ζήτηση.

Μείωση του clawback

Μέσω των διαδικασιών αυτών λοιπόν μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη κατά 350 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022 και κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Από την παραπάνω διαδικασία προκύπτει σημαντικό όφελος και για τη μείωση του clawback και δη σίγουρα εξασφαλίζεται μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ στο clawback του 2022, όπως έχουμε δεσμευτεί, σε σχέση με το 2020 στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ταμείο Ανάκαμψης RRF. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την πορεία αυτή και μάλιστα με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα ο στόχος για το RRF έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ.

Κι ενώ στις διαπραγματεύσεις με τον ΕΟΠΥΥ  τα πράγματα πήγαν, καλά το μεγάλο αγκάθι είναι δυστυχώς ο προϋπολογισμός των φαρμάκων στα νοσοκομεία καθώς φτάνει στο 100% του προϋπολογισμού -ίσως και παραπάνω.

Τι γίνεται με τις ηπαρίνες

Ένα σημαντικό θέμα που προέκυψε την τελευταία διετία πιθανότατα να οδεύει πλέον προς λύση. Λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης, η Ελληνική αγορά δυσκολευόταν να προμηθευτεί ηπαρίνες -απαραίτητα αντιπηκτικά σκευάσματα για μια σειρά παθήσεων και ιατρικών πράξεων- και επίσης οι εταιρείες έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τα υπέρογκα clawback και rebates.
Προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια υπήρξε νομοθετική ρύθμιση, η οποία εξαιρούσε την ομάδα των ηπαρινών, , από το clawback.

Ωστόσο, προέκυψαν κάποια σημαντικά κενά τα οποία φαίνεται πως το Υπουργείο Υγείας έχει βρει τρόπο επίλυσης του προβλήματος, χωρίς επιπτώσεις για τους ασθενείς, τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και την αγορά.

Ειδικότερα, αναμένεται στο νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα, το οποίο ψηφίζεται στις 21 Δεκεμβρίου, να κατατεθεί τροπολογία που θα καλύπτει τη νοσοκομειακή δαπάνη των ηπαρινών για το 2021, όπως άλλωστε έγινε και για τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακο – Clawback: Έρχεται νέα ρύθμιση για αποπληρωμή παλιών χρεών