Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την σιδηροπενική αναιμία το Αιματολογικό Εργαστήριο – Ν.Υ. Αιμοδοσίας του «Αρεταιείου» Νοσοκομείου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθύντρια Καθηγήτρια Μαριάννα Πολίτου) προσέφεραν δωρεάν εξετάσεις γενικής αίματος και φερριτίνης και αιματολογική συμβουλευτική σε πλέον των 150 ενήλικων γυναίκων όλων των ηλικιών (9.00-14.30).

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός οι θέσεις ήταν καθορισμένες και περιορισμένες με προγραμματισμένα ραντεβού.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Προέδρος της Εφορείας του «Αρεταιείου» Νοσοκομείου Νικόλαος Αρκαδόπουλος και πλήθος Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Η σιδηροπενία είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας παγκοσμίως και πλήττει κυρίως βρέφη, παιδιά και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, το 1/3 των γυναικών κατά το 3ο τρίμηνο μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία.

Οι αιτίες που οδηγούν σε σιδηροπενία είναι: α) η ελαττωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω τροφής β) η δυσαπορρόφηση γ) η απώλεια αίματος (π.χ από το γαστρεντερικό σύστημα,έμμηνος ρύση) δ) οι αυξημένες ανάγκες (παιδιά, έγκυες).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ωχρότητα, την εύκολη κόπωση, το αίσθημα παλμών αλλά και την γλωσσίτιδα, την κοιλονυχία, τη τριχόπτωση. Παρόλο που η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν και ότι η υγεία και η ευεξία τους επιβαρύνονται. Γι’ αυτό τον λόγο, κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με τα συμπτώματα και την επίδραση των παθήσεων, ώστε να δώσουμε σε καθέναν τα απαραίτητα εφόδια για να ακούσει το σώμα του και να αναζητήσει τη βοήθεια και την καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας.