Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων, που θα καταβάλλουν 30,2 εκατ. ευρώ, δημιουργείται στη χώρα μας το πρώτο Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το οποίο θα έχει στο επίκεντρο της λειτουργείας του, την έρευνα για την ανάπτυξη προηγμένων οργανικών υλικών και καινοτόμων προσεγγίσεων για τη διάγνωση και θεραπεία (θεραγνωστική) του καρκίνου καθώς και για βιοηλεκτρονικές εφαρμογές.

Αυτή την ιδιαίτερα σημαντική αναφορά, έκανε ο Διευθυντής του ΕΙΕ και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, στο πλαίσιο του 3ου επιστημονικού συμποσίου που διοργάνωσε το Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στην Αθήνα (ΑCCC – Athens Comprehensive Cancer Center) στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2022, στο ΕΙΕ, με κεντρικό θέμα συζήτησης την ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου.

Το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) και του ACCC που έχει ως απώτερο στόχο να αναδείξει την ουσιαστική συμβολή ενός καινοτόμου κέντρου έρευνας αφιερωμένου στην ογκολογία ακριβείας στην παγκόσμια ιατρική σκηνή για τη θεραπεία του καρκίνου.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη της λειτουργίας ερευνητικών κέντρων με εξειδίκευση στην ογκολογία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπισή του καρκίνου, καθώς μέσα από την εστιασμένη κλινική έρευνα, οδηγούμαστε στην επιτυχημένη πρόληψη της κακοήθειας. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός πως ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 80 αντίστοιχα κέντρα Έρευνας, στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένα μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής διημερίδας διακεκριμένοι επιστήμονες-ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς και τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του ACCC, τα οποία βασίζονται σε σημαντικές συνεργασίες ερευνητών και κλινικών ιατρών του ΕΙΕ, του ΕΚΠΑ και του DKFZ και επιβεβαιώνουν την πολλαπλασιαστική αξία που δημιουργεί η λειτουργία ενός εξιδεικευμένου κέντρου έρευνας στην Αθήνα. Ενδεικτικά, συμμετέχοντες ομιλητές ήταν ο Δρ. Α. Πίντζας, Διευθυντής Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας και Αντιπρόεδρος Δ.Σ Ε.Ι.Ε, ο Δρ. Α. Μπάμιας, Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Δ/ντης Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «Αττικόν», ο Δρ. Α. Καττάμης, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, o Δρ. Β. Κουτουλίδης, Καθηγητής 1ου Τμήματος Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο Δρ. Α. Στρατηγός, Καθηγητής, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Α΄ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», η Δρ. Α. Ψυρρή, Καθηγήτρια, Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής, Τομέας Ιατρικής Ογκολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν και η Δρ. A. Δημητρακοπούλου-Strauss, Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Χαϊδελβέργης. Η πλήρης λίστα των συμμετεχόντων – ομιλητών βρίσκεται εδώ.

Ο κ. Γρηγορίου δήλωσε σχετικά «Από την έναρξη του ACCC το 2017, έχουν γίνει πολλά βήματα. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει η εξειδικευμένη ομάδα ερευνητών του ΑCCC έχουν μπει τα θεμέλια ώστε να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα και να δημιουργηθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο στην πρωτεύουσα στο οποίο θα συστεγάζονται κλινικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, απεικονιστές καθώς επίσης και βιοεπιστήμονες για τη μοριακή διάγνωση και τη συνακόλουθη ουσιαστική αξιοποίηση των μοριακών αναλύσεων με κατάλληλα εργαλεία για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών του καρκίνου και πολλοί άλλοι επιστήμονες πάνω στον καρκίνο. Ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία μοριακών ογκολογικών συμβουλίων. Σκοπός μας είναι να μπορούμε να μιλάμε για ένα κέντρο το οποίο θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ελληνική επικράτεια».

Όσον αφορά στο νέο Κέντρο Αριστείας, ο κ. Γρηγορίου ενημέρωσε σχετικά με τη χρηματοδότηση των 30.263.837,39 ευρώ, η οποία όπως αναφέραμε θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το κέντρο αναμένεται να εκπληρώσει την αποστολή του, κυρίως, μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών του ΕΙΕ με την αγορά και εγκατάσταση υπερσύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού μοναδικού για τα Ελληνικά δεδομένα που θα χρησιμοποιηθεί και για τις βασικές προκλινικές ερευνητικές δραστηριότητες του ACCC.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Πυρηνικής Ιατρικής του DKFZ, καθηγήτρια Αντωνία Δημητρακοπούλου-Strauss, τόνισε σχετικά με το επιστημονικό συμπόσιο ότι «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κομβικό σημείο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η κλινική έρευνα και η θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο είναι διασπασμένη ανάμεσα σε πανεπιστήμια, σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και ερευνητικά κέντρα. Στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα κέντρο για την θεραπεία του καρκίνου, το οποίο σαν ομπρέλα θα συγκεντρώνει όλη αυτήν την έρευνα και θα αξιοποιεί τις εξιδεικευμένες γνώσεις των μελών ερευνητών μας με σκοπό την αποτελεσματικότερη και εξατομικευμένη θεραπεία της νόσου και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών».

Τέλος, με την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας των εργασιών, εκπρόσωποι του ΕΙΕ, του DKFZ και του ACCC τίμησαν τον Δρ. Βασίλειο Γρηγορίου, για την πολύτιμη συνεισφορά στην αναβάθμιση του ρόλου του ΕΙΕ στην Ελλάδα και διεθνώς κατά τη διάρκεια της θητείας του.