Αυξητική τάση καταγράφεται στις επισκέψεις των πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής για μία ακόμη εβδομάδα, σύμφωνα με την σημερινή, εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για την εποχική γρίπη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η κυκλοφορία των στελεχών της γρίπης, όπως μαρτυρούν τουλάχιστον οι επισκέψεις σε γιατρούς, δεν αποτυπώνεται σε σοβαρά κρούσματα και νοσηλείες, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις ανησυχίες των επιστημόνων για την εφετινή περίοδο γρίπης ήταν μήπως ενσκήψει νωρίτερα σε σχέση με το σύνηθες χρονικό διάστημα, όπως συνέβη στο νότιο ημισφαίριο.

Η τελευταία εβδομάδα της επιτήρησης της γρίπης ήταν μια «ήσυχη» επιδημιολογικά εβδομάδα, καθώς στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 39 κλινικά δείγματα αλλά κανένα δείγμα δεν βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης.

Από την αρχή Οκτωβρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 165 κλινικά δείγματα. Τρία εκ των δειγμάτων ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α, και συγκεκριμένα τα δύο ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) και το ένα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως βασικού μέσου προφύλαξης έναντι της εποχικής γρίπης και καλούν τους ηλικιωμένους, τους ευπαθείς, τις έγκυες, τους υγειονομικούς και άλλες ομάδες του πληθυσμού να προστατευτούν λαμβάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο. Η χώρα μας έχει παραγγείλει συνολικά περί τα 4,3 εκατομμύρια εμβόλια για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Ως καταλληλότερο διάστημα εμβολιασμού υποδεικνύεται το τρέχον διάστημα.