Κάποια φαρμακευτικά σιρόπια που διατίθενται στην Ινδονησία περιείχαν ουσίες που συνδέονται με την εμφάνιση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στα παιδιά, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τους 99 θανάτους παιδιών φέτος από αυτή την πάθηση.

Χθες, Τετάρτη, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την πώληση και τη συνταγογράφηση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πυρετού στα παιδιά τα οποία περιέχουν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη.

Εξάλλου σιρόπια για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στη Γκάμπια επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση νωρίτερα αυτό τον μήνα και συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd, τα οποία «ενδέχεται να συνδέονται» με τους θανάτους που καταγράφηκαν στη Γκάμπια.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η ινδονησιακή υπηρεσία ασφάλειας υγείας τόνισε ωστόσο ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα.

Διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη εντοπίστηκαν σε σιρόπια που βρέθηκαν στα σπίτια κάποιων ασθενών, δήλωσε σήμερα ο Ινδονήσιος υπουργός Υγείας Γκουνάντι Σαντίκιν.

«Κάποια σιρόπια που χρησιμοποιήθηκαν από παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφάνισαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αποδείχθηκε ότι περιείχαν διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη, ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπήρχαν ή να υπήρχαν σε πολύ μικρή ποσότητα», πρόσθεσε.

Τα περισσότερα περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, που εντοπίστηκαν στην Ινδονησία, αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ στα εμβόλια Pfizer και Moderna σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών

Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα – Τι ζητούν