Διευκρινίσεις για τον προσωπικό γιατρό  έδωσε  ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας κ.  Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως σημείωσε, οι γιατροί αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 70% της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η γεωγραφική κατανομή τους δεν είναι καλή.

Τα προβλήματα -όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1- παρατηρούνται κυρίως «στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, σε ακόμα δυο-τρεις  πόλεις και στα νησιά κυρίως του νοτίου Αιγαίου», και για αυτό το λόγο ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν και άλλες ειδικότητες.

Χτίζουμε ένα νέο θεσμό και είναι λογικό να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει, υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι «τα πρώτα καλά δείγματα θα τα έχουμε από τον Ιανουάριο του 2023 και σε ένα χρόνο από σήμερα οι πολίτες θα πάρουν την φροντίδα που χρειάζεται».

Όπως είπε 3.200 γιατροί έχουν ενταχθεί στον πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δεν βρίσκουν γιατρό να εγγραφούν.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 30 λεπτά, για να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός του φάκελος.

Τόνισε ότι δεν αλλάζει η σχέση του πολίτη με τον γιατρό, καθώς και ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια έξτρα παροχή. «Ο πολίτης μπορεί να μείνει στον γιατρό που ήδη έχει», σημείωσε και τόνισε ότι δεν μπλοκάρεται η συνταγογράφηση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμα ότι όποιος δεν έχει βρει γιατρό, να περιμένει. Όπως είπε θα βρεθούν γιατροί τους επόμενους μήνες, δεν χρειάζεται να κάνει τώρα εγγραφή και δεν θα μπει κανένα πρόστιμο.