Τη διενέργεια των απολύτως αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων στους ανήλικους ασθενείς αποφάσισε ο Χειρουργικος τομέας του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», λόγω σημαντικών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλεί η έλλειψη αναισθησιολόγων, κάτι που παρατηρείται άλλωστε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι ενδεικτικό ότι στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας οι θέσεις των αναισθησιολογων έχουν υποδιπλασιαστει την τελευταία δεκαετία. Οι 24 οργανικές θέσεις που υπήρχαν προ μνημονιων μειώθηκαν σε 17 με τον νέο Οργανισμό του νοσοκομείου, αλλά από αυτές είναι καλυμμένες μόλις οι 10. Σημειωτέον ότι σε οριακή κατάσταση βρίσκεται και η λειτουργία του αναισθησιολογικου τμήματος στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού».

Το αποτέλεσμα είναι να μην πραγματοποιούνται μια σειρά επεμβάσεων που δεν είναι επείγουσες και δεν εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των παιδιών. Για παράδειγμα, αναβάλλονται επ αόριστον, και μεχρι νεωτέρας, οι μη επείγουσες οφθαλμολογικες επεμβάσεις, όπως για στραβισμό, οι μη επείγουσες πλαστικές επεμβάσεις, οι ορθοπαιδικες που συνδέονται με ανατομικά προβλήματα, όπως σκολίωση ή σπονδυλεσια, οι επεμβάσεις ΩΡΛ όπως για αμυγδαλές ή κρεατακια και άλλες επεμβάσεις.

Η διοίκηση του Παίδων «Η Αγία Σοφία» καταβάλλει συνεχώς προσπάθεια για την κάλυψη των κενών, ζητώντας αποσπάσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Πρόκειται για μια επιλογή όμως κατά κοινή παραδοχή, απολύτως προσωρινή και πρόχειρη, καθώς οι αναισθησιολόγοι που μετακινουνται με απόσπαση, αφήνουν και πάλι κενά στα νοσοκομεία όπου είναι μόνιμοι.

Λύση αναμένεται να δοθεί μέσα από την προκήρυξη περίπου 450 θεσεων ιατρών όλων των ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα γίνει τον Οκτώβριο. Για να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα το πρόβλημα των ελλείψεων των αναισθησιολογων το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα σε ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ να ειδικεύονται και στην αναισθησιολογια (δεύτερη ειδικότητα) λαμβάνοντας κατ εξαίρεση τον μισθό τους, κάτι που δεν ισχύει για τους εκπαιδευόμενους σε δεύτερη ειδικότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Προσλήψεις – ΑΣΕΠ 7Κ/2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 3.720 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία

ΕΟΔΥ: Ενδείξεις αυξημένης διασποράς γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της «Όμικρον»