Την ανάγκη κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου Γήρανσης με Υγεία στη χώρα μας επισημαίνει η επιστημονική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης (ΕΕΜΕΓ) και καλεί την πολιτεία να προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο επιστημονικό όργανο αιτείται και τη θεσμοθέτηση της ιατρικής εξειδίκευσης της Γηριατρικής, ως προαπαιτούμενο του Σχεδίου, με δεδομένο ότι οι Έλληνες είναι από τους πλέον γηρασμένους λαούς και η Γηριατρική θα μπορούσε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους στο να διαχειριστούν κάποια χρόνια νοσήματα, να προλάβουν ασθένειες και να καταφέρουν να γεράσουν με υγεία.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες όπου η Γηριατρική δεν είναι αναγνωρισμένος κλάδος της ιατρικής και οι Έλληνες ένας από τους τελευταίους λαούς του ανεπτυγμένου κόσμου που δεν επωφελούνται από τις υπηρεσίες που απορρέουν από την ανάπτυξη της Γηριατρικής και την ενσωμάτωσή της στο Σύστημα Υγείας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα 19 μέλη της επιστημονικής ομάδας. Σημειώνουν μάλιστα ότι έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας επαγγελματιών υγείας εκπαιδευμένων στη Γηριατρική, κυρίως στο εξωτερικό, και είναι έτοιμος να προσφέρει τις συμβουλές και τις υπηρεσίες του.

Οι ειδικοί σημειώνουν μάλιστα ότι έχουν γίνει επανειλημμένα αιτήματα της επιστημονικής κοινότητας για τη μη ανταπόκριση της Πολιτείας, «παρά τις υποχρεώσεις της χώρας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παγκόσμια αναγνώριση της Γηριατρικής ως επείγουσας προτεραιότητας λόγω των ζητημάτων που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού».

Η Γηριατρική, όπως εξηγούν, είναι η ιατρική εξειδίκευση που προσεγγίζει την υγεία του ηλικιωμένου ατόμου με ευρύ και ολιστικό τρόπο. «Αξιολογεί τις πολλαπλές διαστάσεις της υγείας και των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, προσαρμόζει την ιατρική του φροντίδα στη γενικότερη κατάσταση, στις ανάγκες και στις αξίες του ατόμου και εκπονεί εξατομικευμένες παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί για τον περισσότερο δυνατό χρόνο η γήρανση με λειτουργική αυτονομία και ποιότητα ζωής. Η Γηριατρική είναι πρωτίστως μια πολυδιάστατη και συνεργατική προσέγγιση της ιατρικής που έρχεται να συνεπικουρήσει τον ρόλο των λοιπών ειδικοτήτων και να συν-ενεργήσει με τους επαγγελματίες υγείας για την πρόληψη των παθολογιών της γήρανσης και την αντιμετώπιση των περίπλοκων προβλημάτων των ηλικιωμένων ασθενών» περιγράφουν το αντικείμενο της συγκεκριμένης ιατρικής εξειδίκευσης.

Η Επιστημονική Ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης (ΕΕΜΕΓ) ζητεί:

– Από την πολιτεία να αναγνωριστεί η Γηριατρική ως ιατρική εξειδίκευση, να καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Γήρανσης με Υγεία και να δημιουργηθούν δομές και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων μεγάλης ηλικίας.

– Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ακαδημαϊκή κοινότητα και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς να αποδείξουν εμπράκτως την ενεργό σύμπραξή τους στην υλοποίηση αυτού του Σχεδίου.

– Από τον ιατρικό κόσμο να διεκδικήσει την εισαγωγή της Γηριατρικής στην προπτυχιακή εκπαίδευση, στη δια βίου επαγγελματική εκπαίδευση και στην κλινική πράξη ώστε να διευκολυνθεί το έργο του και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που αφορούν τους ηλικιωμένους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

– Από τους πολίτες να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες ιατρικής φροντίδας και παροχών για τον Έλληνα ηλικιωμένο.

Διαβάστε ακόμη:

Γηριατρική: Οι επιστήμονες ζητούν την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου «Γήρανσης με Υγεία»

Αιμοδοσία: «Δώστε αίμα, τελειώνουν τα αποθέματα» καλεί η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Οι μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19