Σε εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση των απλών κλινών covid μετά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού των τελευταίων εβδομάδων.

Η αποσύζευξη των κρουσμάτων από τους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, δηλαδή εισαγωγές, διασωληνώσεις και θανάτους, είναι γεγονός. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα εβδομάδας καταγράφηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου 146.000 κρούσματα κορωνοιού και 2.289 νοσηλείες.

Ωστόσο, η μικρή αλλά συνεχής ροή ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν οι νοσηλευόμενοι σε λιγότερο από έναν μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 14 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοιού ήταν συνολικά 804, με τους 584 σε απλές κλίνες. Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία βρίσκονταν με λοίμωξη covid-19 2.195 ασθενείς, με τους 1.707 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ενεργοποιήθηκε από χθες και μέχρι τις 20 Ιουλίου το επιχειρησιακό σχέδιο για το ΕΣΥ, κατά τον τρόπο που γινόταν και στις προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις. Σε αυτήν την 1η φάση του επιχειρησιακού σχεδίου, δεσμεύθηκαν επιπλέον 101 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ.

Το τελευταίο, μάλιστα, τέθηκε και πάλι εκτός του προγράμματος εφημεριών, για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Το ίδιο θα γίνει, εφόσον χρειαστεί, και με τις πνευμονολογικές κλινικές του Σωτηρία.

Συνολικά, σε αυτή τη φάση θα είναι διαθέσιμες 1.078 κλίνες Covid-19, ενηλίκων και παιδιών, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και 92 κλίνες ΜΕΘ επίσης ενηλίκων και παιδιών.

Στη 2η φάση της λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής υπό την αυξημένη πίεση της επιδημίας, εντάσσονται στο σύστημα κλινών covid, 106 κλίνες ιδιωτικών κλινικών, με προοπτική να φθάσουν τις 200, εφόσον χρειαστεί, και συνεχίζεται η δέσμευση γενικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου και για έναν μήνα θα προστεθούν και 381 κλίνες covid στο Λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, θα αυξηθούν οι κλίνες Covid στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Ευαγγελισμός, Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο, ΚΑΤ, Λαϊκό, ΕΛΠΙΣ, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Σωτηρία και Παμμακάριστος.

Συνολικά, θα διατεθούν σχεδόν 1.500 κλίνες Covid για τις ανάγκες των ασθενών, που εκτιμάται ότι θα έχει αφήσει πίσω του το παρατεταμένο επιδημικό κύμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια τα κρούσματα – 109 οι διασωληνωμένοι

Τζανάκης: Κορύφωση με 20.000 κρούσματα κορωνοϊού στα μέσα Ιουλίου

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Το εργαλείο που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας