Διευκρινίσεις επί των διαδικαστικών θεμάτων για την ένταξη στη λίστα των Προσωπικών Γιατρών ζητεί από το υπουργείο Υγείας η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για τη λειτουργία του θεσμού, με απώτερο στόχο «να διευκολύνουμε τον παθολόγο ώστε να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην υπηρεσία του πολίτη».

«Ο Παθολόγος ήταν διαχρονικά και θα παραμένει ο στυλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» υπογραμμίζει η ΕΕΠΕ.

Τα αιτήματα των παθολόγων

– Πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα για τα λειτουργικά έξοδα ενός ιδιωτικού ιατρείου (ενοίκιο, γραμματειακή υποστήριξη κλπ.) που μπορεί να αποδυναμώσουν τελικά τη δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας ενός ιατρείου. Η πρότασή τους είναι να δοθεί επίδομα ανάλογο με το πλήθος των εγγεγραμμένων ασφαλισμένων στο ιατρείο.

– Πρέπει να καθοριστεί επακριβώς πως θα ορίζονται οι σχέσεις του Προσωπικού Γιατρού και των εγγεγραμμένων σε αυτόν ασφαλισμένων. «Δεν υπάρχει ουδεμία πληροφόρηση με το πλήθος και τoν κανόνα των επισκέψεων των ασφαλισμένων ή ως πάσχοντες από χρόνιο νόσημα ούτε υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται καθώς και πως θα αποζημιώνονται για τα τυχόν επείγοντα περιστατικά εκτός των προκαθορισμένων ραντεβού» αναφέρουν.

– Ζητούν να μην υπάρχει συντελεστής ετήσιας αποζημίωσης ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά ενιαίος συντελεστής για όλους τους ασφαλισμένους της τάξεως των 35 ευρώ, προς αποφυγή της άγρας ηλικιωμένων ασθενών από ορισμένους.

– Ζητούν να μην επιβάλλονται ποινές εάν κάποιος ασθενής επιθυμεί να συμβουλευτεί άλλον μη συμβεβλημένο ιατρό εάν έχει αμφιβολίες για την θεραπεία που του έχει συστηθεί ή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσου ραντεβού με τον ιατρό που έχει εγγραφεί.

– Θα πρέπει να εξευρεθεί λύση ώστε οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα να έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για να μη κινδυνεύσει από τυχόν καθυστερήσεις η εύθραυστη υγεία τους.

– Ζητούν να δίνεται η δυνατότητα σε συμβεβλημένο ιατρό με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο και αιτιάσεις να καταθέτει ένσταση και αίτημα διαγραφής από τη λίστα των ασθενών του, τους δύστροπους ασθενείς που επιβαρύνουν και διαταράσσουν τη λειτουργία του ιατρείου και δυσχεραίνουν την παροχή των υπηρεσιών στους άλλους ασφαλισμένους.

– Η πληρωμή των συμβεβλημένων ιατρών να ολοκληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και σε τυχόν καθυστερήσεις να υπάρχουν ρήτρες αντίστοιχες με τις οφειλές στο δημόσιο.

-Προτείνουν το ανώτερο όριο εγγραφής ασφαλισμένων να είναι τα 1.500 άτομα ανά Προσωπικό γιατρό για να μπορούν να τύχουν επαρκούς ιατρικής κάλυψης.

– Τέλος, ζητεί η ΕΕΠΕ οι ιδιώτες ιατροί που θα συμβληθούν να κατοχυρώνονται από συλλογικές συμβάσεις και να εκπροσωπούνται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά από τους Οικείους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με την αρμόδια Υ.Π.Ε. όταν τα εργασιακά τους ζητήματα θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεοδωρίδου: Η σύσταση για την τέταρτη δόση αφορά στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα

Τρία νέα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

ΣτΕ: Συνταγματικό το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60ετών αρνητές του εμβολιασμού