*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Ισραήλ το έκτο πανδημικό κύμα της νόσου Covid με τις υγειονομικές αρχές να προειδοποιούν ότι πολλοί ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ, παράλληλα, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, 11.438 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό την Κυριακή, ενώ την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα ανήλθαν σε 68.000.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα καταγράφουν αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται, εκείνων που νοσούν σοβαρά όπως και του αριθμού των νεκρών.

«Αν το κριτήριο για να βρεθούμε σε ένα άλλο κύμα COVID-19 είναι μια ακραία αύξηση στον αριθμό των θετικών τεστ κορωνοϊού, τότε βρισκόμαστε στη μέση ενός πανδημικού κύματος», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στην τελευταία καταμέτρηση του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, 53.828 άτομα είχαν ενεργή λοίμωξη, τα περισσότερα από αυτά είχαν προσβληθεί από την υποπαραλλαγή της Omicron «BA.5».

Υπήρχαν 285 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και 56 σε κρίσιμη, όπως ανέφερε το υπουργείο προσθέτοντας ότι 50 χρειάστηκαν αναπνευστήρα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της χώρας συνεχίζει να συνιστά τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά σε χώρους με πολυκοσμία, ωστόσο, η σύσταση αυτή αφορά μόνο νοσοκομεία και γηροκομεία παρά την αύξηση των λοιμώξεων και των σοβαρών κρουσμάτων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ναντάκ Σορέκ, διευθυντής του εργαστηρίου μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο «Samson Assuta Ashdod», δήλωσε χθες ότι το 25% των rapid test βρέθηκαν θετικά, σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα που ήταν 10%.

«Η σημασία είναι διπλή και ανησυχητική υπό το πρίσμα της αύξησης του αριθμού των τεστ κορωνοϊού», τόνισε ο Ισραηλινός καθηγητής.

«Αν το κριτήριο για να διανύουμε άλλο κύμα COVID είναι η ακραία αύξηση του αριθμού των θετικών τεστ, τότε βρισκόμαστε στη μέση ενός τέτοιου κύματος. Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήσαμε αύξηση των θετικών τεστ από τον συνολικό αριθμό για την ανίχνευση και ταυτοποίηση του κορωνοϊού και, αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των τεστ έχει αυξηθεί ταυτόχρονα, τότε η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο περίπλοκη», υποστηρίζει.

«Αυτό που ανησυχεί κυρίως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι η αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ του ιατρικού προσωπικού, μαζί με την αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων σε κρίσιμη κατάσταση ως αποτέλεσμα της αύξησης του γενικού ποσοστού ασθενών», προσθέτει.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα κύματα του παρελθόντος και υπό το πρίσμα της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει, των εμβολίων και των φαρμάκων, εστιάζουμε κυρίως την προσοχή και την ανησυχία μας σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, καθώς πάσχουν από χρόνιες ασθένειες».

Συνολικά 10.940 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν πεθάνει από την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 26 την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 825.000 άνθρωποι, άνω των 60 ετών, έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου και 4,5 εκατομμύρια Ισραηλινοί την πρώτη αναμνηστική δόση.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: 20.084 κρούσματα, 16 νεκροί και 95 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία

Long Covid: Ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία