Ανεπαρκή χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, με αφορμή τον διαχωρισμό του σε δύο τμήματα: τα προϊόντα του Ν. 3816 (φάρμακα υψηλού κόστους) και στα προϊόντα ιδιωτικού φαρμακείου. Και προειδοποιεί ότι η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών στα μελλοντικά καινοτόμα ή ακόμη και σε παρόντα φάρμακα, τίθεται εν αμφιβόλω.

Ο ΣΦΕΕ, εν αναμονή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, εκτιμά ότι «η διάσπαση του ‘ανεπαρκούς’ μόνο στο ‘ανεπαρκέστερον’ μπορεί να οδηγήσει και πουθενά αλλού» και δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στον διαχωρισμό του προϋπολογισμού, εφόσον αυτός παραμένει στα παρόντα επίπεδα σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις φαρμακευτικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού παρά μόνο στους λογιστικούς υπολογισμούς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΦΕΕ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει τη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην εξυγίανση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα όπως, καλύτερο έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων και κυρίως για το μίγμα χρήσης φαρμάκων από τους θεράποντες ιατρούς και ασθενείς, δηλαδή ποια και πόσα φάρμακα χρησιμοποιούνται, σε ποιες παθήσεις, με ποια συχνότητα και πόσο αυτό καθοδηγείται από το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με το κόστος.

Τέλος, ο θεσμικός εκπρόσωπος των εγχώριων και ξένων φαρμακευτικών εταιρειών στηλιτεύει την επιχειρούμενη από την Πολιτεία μείωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών(clawback) κάνοντας λόγο για «μετατροπή ποσών clawback σε rebate ή μέσω προπληρωμής του στο πλαίσιο εξοντωτικών διαπραγματεύσεων».