Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης καθώς λόγω της έλλειψης Αναισθησιολόγων διακυβεύεται η ομαλή λειτουργία του Χειρουργικού Τομέα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι από τις 30 Ιουνίου και μετά που παύουν τα έκτακτα μέτρα, το νοσοκομείο θα αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε χειρουργική ανάγκη και την 1η Ιουλίου θα παραδώσουν τα «κλειδιά» των Χειρουργικών Κλινικών στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν λόγο για αναβολές χειρουργείων, χημειοθεραπειών γιατί δεν μπορούν να γίνουν οι βιοψίες και καθυστερήσεις σε διαγνώσεις σοβαρών παθήσεων παίδων και ενηλίκων. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από τη Λάρισα και πάνω υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι (αυτοί στο «Ιπποκράτειο») που μπορούν να δώσουν αναισθησία σε νεογνά ημερών ή εβδομάδων για επεμβάσεις απόλυτης αναγκαιότητας και δεν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης κανενός, επειδή δεν περισσεύει κανείς. Υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή) μόνο 3 αναισθησιολόγοι εξειδικευμένοι στη χορήγηση αναισθησίας για μεταμοσχεύσεις ήπατος, καλύπτοντας σε πανελλήνιο επίπεδο 23 ημέρες το μήνα, ενώ τα νοσοκομεία της Αθήνας μόνο 7 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα οι Απόστολος Καμπαρούδης, Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ, Διευθυντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής και Δημήτριος Ζαφειρίου, Καθηγητής Παιδιατρικής Α.Π.Θ. Διευθυντής Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής, ανέφεραν ότι, για την ελάχιστα ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου απαιτείται η παρουσία 40 ειδικών αναισθησιολόγων. «Οι οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος στον υπάρχοντα οργανισμό του νοσοκομείου είναι 27 και οι υπηρετούντες, αυτή την στιγμή αναισθησιολόγοι είναι μόλις 9, με προοπτική μέχρι τέλους του χρόνου να ελαττωθούν ακόμη περισσότερο», προειδοποίησαν.

Οι τρεις καθηγητές ανέφεραν επίσης ότι για την ασφαλή λειτουργία εφημερίας του νοσοκομείου, ανά μήνα, απαιτούνται 91 ενεργείς και 93 εφημερίες ετοιμότητας ειδικών αναισθησιολόγων. «Αυτός ο όγκος των εφημεριών είναι αδύνατον να καλυφθεί με 9 αναισθησιολόγους. Ήδη τα προγράμματα εφημεριών των τελευταίων μηνών κατατίθενται με 50 κενά, κατά μέσο όρο, σε εφημερεύοντες ειδικούς αναισθησιολόγους», εξήγησαν χαρακτηριστικά.

Το «Ιπποκράτειο», είναι τριτοβάθμιο νοσοκομείο με Χειρουργικό Τομέα που απαρτίζεται από 12 Χειρουργικές Κλινικές, από τις οποίες κάποιες είναι μοναδικές και απόλυτα εξειδικευμένες. Για 23 ημέρες του μήνα έχει κάποιου τύπου γενική – εξωτερική εφημερία, δεχόμενο περιστατικά και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα καλείται να καλύψει:
α. Χειρουργικές επεμβάσεις, προγραμματισμένες, έκτακτες, επείγουσες, όλων των χειρουργικών κλινικών.
β. Χορήγηση αναισθησίας σε ειδικά τμήματα-κέντρα αναφοράς: Μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (ήπαρ – νεφροί ), σε νεογνά, εξειδικευμένα παιδιατρικά περιστατικά, επιπεπλεγμένα μαιευτικά περιστατικά.
γ. Υπηρεσίες Επείγουσας Ιατρικής σε όλους τους Covid ασθενείς του νοσοκομείου.
δ. Χορήγηση αναισθησίας, αναλγησίας, καταστολής εκτός χειρουργείου, σε μη-Covid ασθενείς όλων των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου.
ε. Διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών, εντός και εκτός νοσοκομείου.
στ. Προαναισθητικό έλεγχο και περιεγχειρητική φροντίδα των χειρουργικών ασθενών
ζ. Το Ιατρείο πόνου.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων ειδικά για τις χειρουργικές κλίνες του νοσοκομείου σημαίνει:
α) Αδυναμία εξυπηρέτησης, έστω και στο ελάχιστο της λίστας χειρουργείων.
β) Αύξηση του χρόνου αναμονής προς χειρουργείο στο αόριστο, όχι μόνο αυτών που πάσχουν από καλοήθη χειρουργικά νοσήματα, αλλά το κυριότερο και απαράδεκτο, των ασθενών με κακοήθη νοσήματα.
γ) Πλήρως ανασφαλή διενέργεια των εφημεριών του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση των επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων, που επίσης έχουν αυξημένο χρόνο αναμονής.
δ) Αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών του παθολογικού και του παιδιατρικού τομέα, που απαιτείται για τη διενέργεια διαγνωστικών ή θεραπευτικών πράξεων παρουσία αναισθησιολόγου.
ε) Απόλυτα ανεπαρκή εκπαίδευση των ειδικευομένων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο, όλες οι χειρουργικές κλινικές, δίνουν πλήρη ειδικότητα. Ήδη ειδικευόμενοι των χειρουργικών κλινικών παραιτούνται ή προγραμματίζουν να παραιτηθούν λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης.

Τι ζητούν οι υγειονομικοί 

Οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» έχουν κοινοποιήσει προς το υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Πρωθυπουργού σειρά προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα εξής:
1. Ενιαίος Αναισθησιολογικός χάρτης, αν όχι 4ης και 3ης ΥΠΕ από κοινού, τουλάχιστον της πόλης της Θεσσαλονίκης με καταγραφή όλου του ανθρώπινου Αναισθησιολογικού δυναμικού και κατανομή βάσει των αναγκών.
2. Σύναψη σταθερής εργασιακής σχέσης με τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των Ιδιωτικών Κλινικών για μόνιμη μηνιαία υποστήριξη του ΙΓΝΘ με επέκταση της ισχύος των διατάξεων του 4850 και πέραν της 30.06.2022.
3. Γνωστοποίηση της συμφωνίας με τις ιδιωτικές κλινικές, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή της.
4. Επαναξιολόγηση της ευθύνης και βαρύτητας των ειδικοτήτων και νομοθέτηση ειδικών οικονομικών και μη προνομίων για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.
5. Σύσταση νέων θέσεων με ειδικά προσόντα για κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών (παιδοαναισθησία, μαιευτική αναισθησία-αναλγησία, μεταμοσχεύσεις)
6. Προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας σύμφωνα με τα ισχύοντα περί» ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας» (ΦΕΚ 100/1997)
7. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, για το Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο» τουλάχιστον, μετατροπή τεσσάρων θέσεων Αναισθησιολογίας του ΕΣΥ σε αντίστοιχες πανεπιστημιακές θέσεις. Δεν υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αντίθετα υπάρχει μικρό οικονομικό όφελος. Το ενδιαφέρον, όπως έχει δείξει και πρόσφατη προκήρυξη, είναι πιο έντονο για πανεπιστημιακές θέσεις.
8. Εφαρμογή των διατάξεων του αρθρ.35/ν.4368(21.02.2016) για έγκαιρη κάλυψη κενών Αναισθησιολογίας, με: (α) πρόβλεψη και έγκαιρη αναγγελία αναγκών, π.χ. 6 μήνες πριν την κένωση θέσης λόγω συνταξιοδότησης, (β) μετακίνηση όχι αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη αρμόδια ΥΠΕ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο (4η ΥΠΕ για το ΙΓΝΘ).
9. Απαλλαγή αναισθησιολόγων από διανοσοκομειακές διακομιδές, ώστε να μην μένουν ακάλυπτα τα χειρουργεία των νοσοκομείων όπου υπηρετούν.