«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η ευλογιά των πιθήκων έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και δεν έχει ασυμπτωματική νόσηση, όπως συμβαίνει με τον κορωνοϊό, στοιχείο που θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη μετάδοσή της» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μετά και τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος της νόσου στη χώρα μας.

Ο καθηγητής μίλησε στο Mega και για την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός.

Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές.

«Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19, δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, ο επιστήμονας ανέφερε ότι αναμένει νέα κρούσματα και στη χώρα μας, αφού «η νόσος ξέφυγε από τη συνήθη μετάδοσή της, ενώ συνήθως περιοριζόταν στην υποσαχάρια Αφρική», ωστόσο «δεν πρέπει να ανησυχούμε».

Όπως επισήμανε, η νόσος έχει χαμηλή μεταδοτικότητα και δεν έχει ασυμπτωματική νόσηση, όπως συμβαίνει με τον κορωνοϊό, στοιχείο που θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη μετάδοσή της.

Διαβάστε ακόμη:

Ευλογιά των πιθήκων: Στην ιβηρική χερσόνησο είχαν ταξιδέψει οι δύο πρώτοι φορείς της νόσου – Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα στη Βραζιλία

Προσωπικός γιατρός: Μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα σε όσους εγγραφούν – Όσα πρέπει να γνωρίζετε