Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων, που εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ιός είναι ενδημικός στην Αφρική, ωστόσο σπάνιος σε άλλα μέρη, δήλωσε ο συντονιστής της Σουηδίας για τα εμβόλια, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Έπειτα από αρκετές συναντήσεις αποφασίσθηκε ότι θα αγοράσουμε τόσο εμβόλιο όσο και μια αντιιική θεραπεία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ. Η ΕΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα αγοράσει το Imvanex της Bavarian Nordic και το Tecovirimat της Siga Technologies στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι στιγμής η Ευρώπη δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με καμία από τις δύο εταιρείες. Ωστόσο ο Μπέργκστρομ δήλωσε ότι «Θα προχωρήσουμε γρήγορα. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμο το συμβόλαιο σε μία εβδομάδα περίπου και μερικές περιορισμένης έκτασης παραδόσεις μπορεί να γίνουν τον Ιούνιο».

Το Reuters αναφέρει πως επιδιώκει σχόλιο από την ΕΕ για το δημοσίευμα αυτό.

Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς, ασθένεια με την οποία έχει στενή σχέση η ευλογιά των πιθήκων. Έχει αμερικανική έγκριση για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς όσο και της ευλογιάς των πιθήκων.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΦΣΑ: Καταγράφονται ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα