Σε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται η Βόρεια Κορέα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή για πανεθνικό lockdown, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι στην Πιονγκγιάνγκ εντοπίστηκε παραλλαγή της Omicron.

Είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της χώρας για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη κρίση. Η Βόρεια Κορέα έχει έλλειψη ιατρικών πόρων και έχει αρνηθεί τη διεθνή βοήθεια με εμβολιασμούς ενώ έχει κρατήσει κλειστά στα σύνορά της.

Έως τον Μάρτιο, δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή Βορειοκορεατών που έχουν εμβολιαστεί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι «ανέκυψε το σοβαρότερο περιστατικό έκτακτης ανάγκης: έσπασε το μέτωπο έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της επιδημίας που έως τώρα το υπερασπιζόμασταν με σθένος».

Δείγματα που ελήφθησαν στις 8 Μαΐου από ανθρώπους στην Πιονγκγιάνγκ που εμφάνισαν πυρετό έδειξαν μια υποπαραλλαγή της Omicron, γνωστή ως BA.2, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων ή η πιθανή πηγή μόλυνσης.

«Αυστηρό lockdown» διέταξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συγκάλεσε σήμερα συνεδρίαση του Πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Κόμματος Εργαζομένων. Κατά τη διάρκειά της έδωσε εντολή για «αυστηρό lockdown» πανεθνικά και την αξιοποίηση των ιατρικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Κιμ εμφανίστηκε στη συνεδρίαση αυτή φορώντας μάσκα προσώπου. Σε προηγούμενες τέτοιες συνεδριάσεις, μάσκα φορούσαν όλοι οι παριστάμενοι εκτός από τον ίδιο.

Αν και η Βόρεια Κορέα δεν είχε ποτέ επιβεβαιώσει επίσημα μόλυνση COVID-19, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ δήλωναν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί έξαρση στη χώρα καθώς είχε εμπορικές, και όχι μόνο, συναλλαγές με την Κίνα πριν σφραγίσει τα σύνορά της στις αρχές του 2020.

Ο Κιμ επέβαλε αυστηρά μέτρα καραντίνας, που μεταξύ άλλων αφορούσαν και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, και τον Ιούλιο του 2020 κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε lockdown τριών εβδομάδων στο Κεσόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, αφού ένας άνδρας που είχε αυτομολήσει στη γειτονική χώρα το 2017 επέστρεψε στην πόλη με συμπτώματα COVID.

Τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ έδειξαν ότι 64.207 από τα 25 εκατ. κατοίκων της Βόρειας Κορέας είχαν υποβληθεί σε τεστ COVID-19 και είχαν όλοι βρεθεί αρνητικοί έως τις 31 Μαρτίου.

Αρνείται να πάρει εμβόλια από τον COVAX και την Κίνα

Η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί να λάβει προμήθειες εμβολίων από το πρόγραμμα COVAX καθώς και το σκεύασμα της Sinovac Biotech από την Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι πολίτες της ίσως είναι ανεμβολίαστοι.

Το γραφείο του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ ο οποίος ορκίστηκε την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι δεν θα συνδέσει την ανθρωπιστική βοήθεια με την πολιτική κατάσταση. Ο Κουόν Γουνγκ-σε, που έχει προταθεί από τον πρόεδρο Γιουν για τη θέση του υπουργού Ενοποίησης αρμόδιος για τις σχέσεις με την Πιονγκγιανγκ, δήλωσε κατά την ακρόασή του για τον διορισμό του ότι θα ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων σκευάσματα για την COVID, σύριγγες και άλλες ιατρικές προμήθειες.

Η είδηση για το ξέσπασμα κορωνοϊού έγινε γνωστή αφού Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017 ίσως και αυτόν τον μήνα.

Χωρίς εμβόλια και με φτωχές ιατρικές υποδομές

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ο Κιμ δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα έχουν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να εξαλείψουν με ταχείς ρυθμούς την πηγή της μετάδοσης. Το Πολιτικό Γραφείο επέκρινε την «έλλειψη επίγνωσης, τη νωθρότητα, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα» των αξιωματούχων που έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το KCNA.

Η αποτυχία να περιοριστούν οι μολύνσεις μπορεί να είναι μια «πρωτοφανής κρίση» για την ηγεσία του Κιμ, σχολίασε ο Λιμ Εούλ-τσουλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Kyungnam της Νότιας Κορέας.

«Δεδομένης της υποδεέστερης εμβολιαστικής κατάστασης, των δυνατοτήτων για τεστ και των δημόσιων υποδομών υγείας συγκριτικά με την Κίνα, καθώς και την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας, είναι πιθανόν να υπάρξουν πολλές απώλειες», δήλωσε ο ίδιος.

Φόβοι για επιδείνωση στις ελλείψεις τροφίμων

Ο Τσεόνγκ Σεόνγκ-τσανγκ από το Ινστιτούτο Sejong σημείωσε ότι το πανεθνικό lockdown της Βόρειας Κορέας πιθανόν να προκαλέσει τεράστια προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις τροφίμων και τη σύγχυση των πολιτών.

Ο καθηγητής Γιανγκ Μου-τζιν από το πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ δήλωσε ότι η σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου από τον Κιμ τα ξημερώματα ίσως είναι μια έμμεση έκκληση για βοήθεια προς τη διεθνή κοινότητα.

Νωρίτερα σήμερα, η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους από την Τρίτη καθώς πολλοί είχαν «ύποπτα συμπτώματα γρίπης» χωρίς να γίνεται αναφορά στην COVID-19.

Ο ιστότοπος NK News, που εδρεύει στη Νότια Κορέα και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ότι από τους κατοίκους της Πιονγκγιάνγκ ζητήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω «εθνικού προβλήματος» χωρίς να δίδονται άλλες λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκλιμακώνεται αργά το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης

Candida auris: Τι είναι ο φονικός μύκητας, που τον συναντάμε και πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Πανελλαδικές 2022: Αυτό είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις εξετάσεις