Ότι η πανδημία του κορωνοϊό έχει προκαλέσει τον θάνατο 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 13% σε σχέση με τους θανάτους που αναμένονταν αυτά τα δύο περίπου χρόνια της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι σε πολλές χώρες κατέγραψαν λιγότερους νεκρούς από όσους πραγματικά πέθαναν από κορωνοιό – έχουν αναφερθεί μόνο 5,4 εκατ. νεκροί.

Στην Ινδία υπήρξαν 4,7 εκατ. θάνατοι από Covid, λέει ο ΠΟΥ – δέκα φορές περισσότεροι νεκροί από τα επίσημα στοιχεία και περίπου το 1/3 των συνολικών θανάτων παγκοσμίως.

Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εκτίμηση, λέγοντας ότι έχει «ανησυχίες» όσον αφορά τη μεθοδολογία, αλλά κι άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον αριθμό των θανάτων στη χώρα.

Στους υπολογισμούς του ΠΟΥ περιλαμβάνονται οι θάνατοι που δεν οφείλονται άμεσα στον Covid, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη φροντίδα που χρειάζονταν.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ διευκρίνησε ότι η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων πιστεύεται ότι είναι άμεσοι θάνατοι που προκαλούνται από τον ιό και όχι έμμεσοι θάνατοι.

Διαβάστε ακόμη:

Σύψας: Ο επόμενος εφιάλτης για το ΕΣΥ θα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Τσιόδρας: Τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι έχουν κερδίσει τη ζωή τους χάρη στα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Μαγιορκίνης: Η επαναλοίμωξη με την «Όμικρον» είναι κάτι συχνό