Στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προχώρησε στη χρηματοδότηση με 230 χιλιάδες ευρώ της έρευνας ομάδας ιατρών της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη για την παραγωγή του ελληνικού «φυσικού» φαρμάκου κατά της Covid-19.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ασθενείς, των οποίων ο οργανισμός πολλαπλασιάζει τα ειδικά για τον ιό Τ-λεμφοκύτταρα, αντεπεξέρχονται με καλά αποτελέσματα στην νόσο, ενώ αντιθέτως ασθενείς που δεν μπορούν να τα πολλαπλασιάσουν οδηγούνται συχνά στις ΜΕΘ ή μπορεί και να καταλήξουν.

Τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών μελετών ήταν εντυπωσιακά: μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες και ταχύτερη ανάρρωση! Στην έρευνα συμμετείχαν 90 ασθενείς από τους οποίους οι 60 έλαβαν τη θεραπεία με τα Τ-λεμφοκύτταρα και οι 30 έλαβαν μόνο την πρότυπη φροντίδα.

Χάρη στα κυτταρικά προϊόντα των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία παρήχθησαν από δότες οι οποίοι είχαν νοσήσει και ανέρρωσαν, σώθηκαν δεκάδες ζωές. Το Νοσοκομείο Παπανικολάου διαθέτει μεγάλο αριθμό κυτταρικών προϊόντων που ξεπερνά τις 300 δόσεις και η έρευνα εισέρχεται πλέον στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Και πάλι με την οικονομική αρωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία, αξιοποιώντας το οικονομικό πλεόνασμα του Νομισματικού της Προγράμματος, θα ενισχύσει την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων με 100 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Οξεία ηπατίτιδα: Έξι σενάρια για τη μυστηριώδη ασθένεια

Κρούσματα ηπατίτιδας: Πού οφείλεται η αύξηση και τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις μεταμόσχευσης

Ηπατίτιδα – Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Εάν χρειαστεί παιδί μεταμόσχευση ήπατος θα πάει στην Ιταλία