Tην κάθετη διαφωνία με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τον ΕΟΠΥΥ διατυπώνει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του «για το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο περιέχει άρθρα που αντιβαίνουν σε αυτά που μας παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24/03/2022».

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ τονίζουν πως «οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια πρόσβασης στους ασθενείς σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας». Επισημαίνουν ως μείζον πρόβλημα το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών των ασθενών (gatekeeping) μόνο από τον προσωπικό ιατρό στο επίπεδο πρόσβασης στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις της ΠΦΥ με τους γιατρούς είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το σύστημα αμοιβής των ιατρών per capita (μισθός κατά κεφαλήν) που προβλέπεται στο νομοσχέδιο και ζητούν «η αμοιβή να είναι ανά πράξη και περίπτωση, που είναι ο πλέον δίκαιος τρόπος αμοιβής χωρίς περιθώρια πλασματικού κόστους».

Επίσης, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται για την «πολιτική επιστράτευση» στο ΕΣΥ των ιδιωτών γιατρών που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο προκειμένου «να καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ από συμβεβλημένους και ιδιώτες ιατρούς που είναι απλά πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση».

«Απορρίπτουμε ως καταχρηστικά και προσβλητικά για το ιατρικό επάγγελμα, τα άρθρα που αναφέρονται στην προτεινόμενη σύνθεση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ από την οποία καταργείται η εκπροσώπηση του Πανελληνιου Ιατρικού Συλλόγου, της διανομής 4 εκατομμυρίων ευρώ στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ που ασκεί ελεγκτικό έργο και στην καταχρηστική πολιτική επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ» καταλήγει η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου.