Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αυξημένη υποδοχή και νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη κορωνοϊού βρίσκονται και πάλι τα νοσοκομεία της χώρας.

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της αποκλιμάκωσης και της υποχώρησης των νοσηλευόμενων στο σύστημα υγείας στους 2.000, η έξαρση των κρουσμάτων οδήγησε και πάλι χιλιάδες στα νοσοκομεία, έστω για ολιγοήμερη νοσηλεία, και σε οριακή πίεση στις ΜΕΘ.

Είναι ενδεικτικό ότι από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μέχρι και χθες, καταγράφηκε αύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει φτάσει από τους 2.000 στους 2.776.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη μικρή αυτή έλεγχομενη έξαρση στις επαφές και συναθροίσεις της Αποκριάς, που είχαν συνοδευτεί και από το πράσινο φως για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εάν δεν υπήρχε συνωστισμός.

Ανάλογη έξαρση αναμένεται και μετά το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου, η οποία θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις νοσηλειες το πρώτο 15νθημερο του Απριλίου. Μάλιστα, σε κάποια νοσοκομεία, όπως στον Ευαγγελισμό και στο Αττικόν, ετοιμάζονται και πάλι οι απλές κλίνες covid των θαλάμων που είχαν παραχωρηθεί σε γενική χρήση στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση περιπλέκεται με τη λήξη της θητείας των διοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Στις περισσότερες περιπτώσεις η θητεία των επικεφαλής έχει λήξει, οπότε υπάρχει μια διοικητική στασιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται τροπολογία η οποία θα ανανεώσει για τρεις μήνες και με αναδρομική ισχύ τη θητεία των διοικητών των 7 ΥΠΕ του συστήματος υγείας.