«Και διάβαζέ τα θώρειε τα κι αναθυμού κι εμένα πως μέ ξορίσανε για σε πολλή μακριά εις στα ξένα», παρακαλεί την Αρετούσα ο Ερωτόκριτος στο κορυφαίο και πλέον δημοφιλές έργο της κρητικής αναγεννησιακής λογοτεχνίας. Σαν σήμερα, 29 Μαρτίου το 1553, γεννήθηκε στη Σητεία και ο πατέρας του Ερωτόκριτου, Βιτσέντζος Κορνάρος.

Σήμερα σώζονται δύο αντίτυπα της σπανιότατης πρώτης έκδοση του έργου που τυπώθηκε από τον Antonio Bortoli το 1713 στη Βενετία, ένα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και ένα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών. Το 2018, σε δημοπρασία του οίκου «Βέργος», αντίτυπο από την έβδομη κατά σειρά έκδοση του Ερωτόκριτου «έπιασε» τελική τιμή το ποσό των 7.951€!

Μπορεί από τη βιβλιοθήκη του μέσου νοικοκυριού να απουσιάζουν βιβλία τέτοιας εμπορικής αξίας, υπάρχουν όμως πάντα «ανεκτίμητοι» θησαυροί συναισθηματικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής αξίας. Από την άλλη δε, δεν είναι λίγοι και οι συλλέκτες σπάνιων βιβλίων και εκδόσεων που θα κάνουν τα πάντα για μια πολύτιμη προσθήκη στη συλλογή τους.

Ωστόσο, τα βιβλία εξασφαλίζουν οφέλη ανεξαρτήτως του τύπου σχέσης με αυτά, με την ανάγνωσή τους να ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και να προφυλάσσει από καταθλιπτικά συμπτώματα μεταξύ άλλων, τη δε συλλογή τους να συνεισφέρει στη βελτίωση της προσοχής και της μνήμης. Η οικογενειακή ανάγνωση βιβλίων επιπλέον έχει αποδειχθεί συνεκτική ουσία για τις σχέσεις των μελών σε δύσκολους καιρούς όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος να σκεφτεί πώς μπορεί να τα προφυλάξει μέσα από τις διαθέσιμες ασφαλιστικές επιλογές.

Αποζημίωση μέσω ασφάλισης κατοικίας

Τα συμβόλαια κατοικίας εφόσον έχουν ενισχυθεί με την κάλυψη για το περιεχόμενο του σπιτιού, θα εξασφαλίσουν την αποζημίωση για ζημιά σε έναν ή περισσότερους τόμους ενός πολύτιμου συγγραφικού έργου, επί ειδικών όμως προϋποθέσεων. Η ασφαλιστική εταιρεία θα αποζημιώσει μόνο την αξία των τόμων ή των τμημάτων του έργου που έχουν υποστεί ζημιά και όχι το σύνολό του.

Σε περίπτωση που η αξία του συγγραφικού έργου -συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, τόμων, ολόκληρου έργου, συγγραμάτων- δεν μπορεί να προσδιοριστεί επειδή λ.χ. έχει απόσυρθεί από την κυκλοφορία, η εταιρεία θα αποζημιώσει σύμφωνα με την αξία αποκατάστασης των εντύπων αυτών, ούτως ειπείν βάσει του κόστους του χαρτιού, της εκτύπωσης και της βιβλιοδεσίας τους αποκλειστικά.

Σημειώνεται ότι ως αξία βιβλίου λογίζεται το κόστος αγοράς των εντύπων από τους συνήθεις φορείς διάθεσης όπως βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι κ.ο.κ., ενώ στις σχετικές συμβάσεις θα διευκρινιστεί πως για την αποζημίωση δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν οποιαδήποτε συλλεκτική, συναισθηματική ή άλλη αξία. Επιπλέον, χειρόγραφα και σπάνια βιβλία θα τύχουν μάλλον εξαίρεσης από τις καλύψεις.

Σπάνια βιβλία ως έργα τέχνης

Οι κάτοχοι σπάνιων και συλλεκτικών βιβλίων ιδιαιτέρως θα πρέπει να αναζητήσουν περιεκτική πληροφόρηση από τον διανομέα του ασφαλιστικού προϊόντος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να γνωρίζει αν το συμβόλαιο κατοικίας προνοεί για αποζημίωση ζημιών σε έργα τέχνης και αν συμπεριλαμβάνει σε αυτά τα επίμαχα έντυπα ως αντικείμενα με «ιστορική ή/και καλλιτεχνική αξία από την Παγκόσμια Αγορά Τέχνης», μαζί με έργα όπως πίνακες, λιθογραφίες, χαρακτικά, γλυπτά, αντίκες, γκραβούρες, χειροποίητα χαλιά κ.α..

Αναλόγως τους όρους που θέτει η εταιρεία, η αποζημίωση για απώλεια ή ζημιά σε έργα τέχνης προσφέρεται έως ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού όπως 2.500€ ανά τεμάχιο ενδεικτικά, ακόμα και αν η αξία του έργου είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, η συνολική ασφαλιζόμενη αξία των έργων τέχνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ένα ποσοστό όπως 30% ή 50% της ασφαλισμένης αξίας του περιεχομένου της κατοικίας.

Όσοι επιθυμούν μια ασφαλέστερη επιλογή, θα πρέπει να κάνουν μια έρευνα αγοράς για ασφαλιστικά προγράμματα «Έργων Τέχνης – Συλλογών», σύμφωνα με τους ειδικούς επί των ασφαλίσεων, τα οποία απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και επαγγελματίες συλλέκτες. Στις βασικές και προαορετικές καλύψεις περιλαμβάνονται κίνδυνοι όπως φωτιά, πλημμύρα, φυσικά φαινόμενα, κλοπή και άλλες κακόβουλες ενέργειες, ατύχημα, σεισμός κ.α.

Το ύψος των ασφαλίστρων εξαρτάται από τη συνολική αξία και το είδος της συλλογής, τον τόπο στέγασής της -εάν βρίσκεται εντός της οικίας, σε μουσείο ή σε αίθουσα τέχνης-, τον αριθμό των βιβλίων και επιπλέον κριτήρια όπως η παλαιότητά τους κ.α.

Διαβάστε επίσης: 

Ασφάλιση Περιουσίας: Η κίνηση – κλειδί για να είναι εφικτή για όλους

Έξι δαπάνες που δεν καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Ενημερωθείτε

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πώς οι κληρονόμοι θα γλυτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις