homescreen

Η «αόρατη» Omicron πίσω από την έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού

Η «αόρατη» Omicron πίσω από την έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού


Μαρία Κοτοπούλη

Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron κρύβεται πίσω από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αναφέρουν οι ειδικοί - Ενδέχεται να φτάσουμε τα 30.000 κρούσματα υποστηρίζει ο Τζανάκης - Δεν εμπνέουν ανησυχία οι αριθμοί στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Η σημαντική αύξηση στα λύματα αλλά και η σταθερή αύξηση των ημερήσιων διαγνώσεων του κορωνοϊού αποτελούν τους δύο παράγοντες που αντικατοπτρίζουν την έξαρση που ήδη διαφαινόταν από την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα εντοπίζονται στην επικράτεια συνολικά 26.536 κρούσματα, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι η καλή εικόνα που επικράτησε την εβδομάδα μετά τον εορταστικό τριήμερο ήταν η ηρεμία πριν από την καταιγίδα… κρουσμάτων που επακολούθησε.

Παρόμοια διασπορά του κορωνοϊού με τη σημερινή είχε γραφτεί στη σελίδα της επιδημίας τελευταία φορά ακριβώς 1,5 μήνα πριν, την 1η Φεβρουαρίου, όποτε και τα κρούσματα είχαν αγγίξει τα 25 χιλιάδες, μετά την πυροδότηση των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του χρόνου με την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron.

Αυτή τη φορά, όμως, η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, φαίνεται ως ο συνήθης ύποπτος, σύμφωνα και με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ζούμε στον αστερισμό της Omicron 2» αναφέροντας ότι η υποπαραλλαγή αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών. Πρόβλεψε μάλιστα ότι ενδέχεται να φτάσουμε τα 30.000 κρούσματα, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καθημερινές απώλειες συνανθρώπων μας.

Εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Κρήτη

Σημαντική είναι και η αύξηση του ιικού φορτίου σε 9 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, σε σύγκριση με την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου.

Το μεγαλύτερο άλμα στις τιμές του ιικού φορτίου παρατηρήθηκε στο νησί της Κρήτης και ειδικότερα στον Άγιο Νικόλαο (+643%), στα Χανιά (+163%), στο Ρέθυμνο (+146%), αλλά και στην Κέρκυρα (+68%). Η εικόνα μάλιστα επιδεινώθηκε σε δύο περιοχές μόλις μέσα σε μια εβδομάδα, μιας και είχαν παρατηρηθεί πτωτικές τάσεις στον Άγιο Νικόλαο (-25%) και στην Κέρκυρα (-19%).

Αντίστοιχα, ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν τόσο αύξηση νέων κρουσμάτων όσο και του ιικού φορτίου. Ειδικότερα, στην Αττική σήμερα τα κρούσματα ανήλθαν στα 8.734, με την αντίστοιχη αύξηση του ιικού φορτίου κατά 20%. Όπως ανέφερε και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, το γεγονός αυτό «συνάδει με αυτό που βλέπουμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας self test, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται αλλά αυτό δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται».

Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στη Λάρισα, φτάνοντας τα 646 κρούσματα και σημειώνοντας παράλληλη αύξηση του ιικού φορτίου κατά 30%. Τέλος, το Ηράκλειο σταθερά βρίσκεται και σήμερα στις περιοχές της χώρας που καταγράφουν περισσότερα από 1.000 κρόυσματα, με τις νέες λοιμώξεις να ανέρχονται στις 1200.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή αποτελεί μια πρώιμη εικόνα, καθώς το πώς θα επηρεάσουν αυτές οι τάσεις στα αστικά λύματα ενδέχεται να αποτυπωθεί στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.

Σημαντική βελτίωση και στους θανάτους

Όσον αφορά τους «σκληρούς δείκτες», που ενδεχόμενες αυξήσεις θα κρούσουν τον κώδωνα του κίνδυνου, η υποχώρηση συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών από τις αρχές του Μαρτίου, όποτε και έπεσε κάτω από τους 400 ασθενείς, έχει σταθερά πτωτική πορεία.

Τέλος, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι και οι θάνατοι έχουν πάρει την κατιούσα με εξίσου σταθερό ρυθμό από τις αρχές του μήνα, χωρίς να ξεπερνάνε τους 60 ημερησίως. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η χθεσινή μέρα, όποτε και σημειώθηκαν 70 θάνατοι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι απώλειες σημειώνονται σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας άνω των 50 ετών.

 Απόρρητο Απόρρητο