Ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας αποδείχθηκε η χθεσινή προγραμματισμένη επίσημη ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία “Ελευθερία” στο υπουργείο Υγείας, καθώς στη διάρκειά της ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των ενημερώσεων σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση σε ό,τι αφορά την πολύπλευρη αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την ανακοίνωση έκανε στην καταληκτική φράση της παρουσίασης του ο αρμόδιος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου, μάλλον έκτακτου ραντεβού των πολιτών με τη διαδικασια της ενημέρωσης στο μέλλον. Στο παρόν όμως τα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δικαιολόγησαν απολύτως την απόφαση για “τίτλους τέλους” στην ενημέρωση που ελήφθη από κοινού με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας, καθώς η χώρα μας προσέγγισε τον μέσο όρο της Ευρώπης στο επίπεδο εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν πραγματοποιηθεί 20.320.000 εμβολιασμοί σε 7.870.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε 75% του γενικού πληθυσμού και 84,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75 % και 85,5 %. Επίσης, το 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ στο 72% κυμαίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό κάλυψης για τον γενικό πληθυσμό και στο 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Το θετικό στίγμα είχε δώσει λίγο νωρίτερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας μια αναδρομή στα δύο χρόνια της πανδημίας και στους τελευταίους 15 μήνες που έχει δρομολογηθεί και στην Ελλάδα η εμβολιαστική εκστρατεία, φέρνοντας στο προσκήνιο τη σχετική διαδικασία της ενημέρωσης και το τεράστιο έργο που μέσω αυτής υλοποιείται.

Τα θέματα της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της Δευτέρας αφορούν στην ανοσογονικότητα των εμβολίων, την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, την ασφάλεια. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία δίνεται και στην παραπληροφόρηση που ενισχύει τον φόβο και την άρνηση για τον εμβολιασμό” περιέγραψε χθες η κυρία Θεοδωρίδου τη μάχη που δινόταν όλο αυτό το διάστημα. “Ο αριθμός των θυμάτων του ιού καθημερινά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ισχυρός για να κάμψει ριζωμένες πεποιθήσεις” τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ο σκληρός δείκτης των θανάτων αποδεικνύει το αληθές του λόγου της, αφού οι θάνατοι καταγράφονται με σφοδρότητα και το δώρο του εμβολίου αρνούνται να το “παραλάβουν” κατηγορηματικά κάποιοι πολίτες. Στους 775 έχουν φτάσει οι νεκροί μόνο μέσα στον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοιού.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης covid σε συνδυαςμό με τους θανάτους που έχουν καταγραφεί αναδεικνύουν την σκληρή μάχη που δόθηκε και συνεχίζεται ακόμη με την παραπληροφόρηση. Η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε τη μελέτη του ΕΟΔΥ σύμφωνα με την οποία, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.

Σε ό,τι αφορά στην επίπτωση της διασωλήνωσης, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000, ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6. Αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%. Τέλος, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους. Δηλαδή αποτελεσματικότητα 62%, η οποία είναι σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους που έχει τα χαρακτηριστικά της ανοσιακής διαφυγής.

Η “επόμενη ημέρα” της Επιτροπής Εμβολιασμών

Το έργο ​της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι προφανές πως θα συνεχιστεί. Άλλωστε όπως επανέλαβε η κυρία Θεοδωριδου, η Επιτροπή μελετά θέματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, προκειμένου εν καιρώ να διαμορφώσει την τελική της γνωμάτευση.

Ενδεικτικά πρώτο στην ατζέντα της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση δεδομένων για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο. Τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση.

Δεύτερον, η μεταβολή του μεσοδιαστήματος των βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων.

Και τρίτον, η ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η συζήτηση δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας.

Ήδη χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν, παρά την ομολογία τους ότι τα στοιχεία τα επιστημονικά δεν είναι επαρκή, τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που έχει αναγγείλει τη χορήγηση της 4ης δόσης ή της 2ηςεπαναληπτικής μέσα στον επόμενο μήνα.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου, γενικού γραμματέα, κάθε θετική εισήγηση της Επιτροπής θα δίνει ουσιαστικα και το “πράσινο φως” στο υπουργείο Υγείας ώστε να διοργανώσει εκ νέου την ενημέρωση και να ανακοινώσει τις σημαντικες αποφάσεις που έχουν ληφθεί. “Από εδώ και στο εξής αλλάζει η τακτική των ενημερώσεων, όπως τις είχαμε κάθε Δευτέρα. Οι ενημερώσεις για το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα γίνονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και κυρίως όταν έχει να εξαγγελθεί κάτι καινούργιο” είπε χαρακτηριστικά.

Το νέο εμβόλιο

Χαμηλή απήχηση βρίσκει μεταξύ των ανεμβολίαστων πολιτών της χώρας το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax, που έχει ξεκινήσει να χορηγείται από τις 5 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 1.640 πολίτες και άλλοι 1.540 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.